Нискокалорична „нездравословна“ диета

  • Нискокалорична „нездравословна“ диета

Предлаганият от медицината модел на отслабване чрез «здравословно хранене» е критикуван от много различни автори, а публикуваният материал на Американската Асоциация по Психология в списанието Behavioral Neuroscience е поредното изследване, което се опитва да даде друг прочит на идеята за здравословно хранене.

Според резултатите от изследването, извършено от екип от университета Пърдю, в щата Индиана, консумацията на храни с намалено съдържание на мазнини и с изкуствени заместители на захарта, всъщност спомага за увеличаване на теглото, вместо да го намалява.

Според резултатите на изследването, ръководено от д-р Сюзън Суитърс, лабораторните мишки, които са хранени с храни, богати на мазнини, увеличават теглото си в по-малка степен от тези, на които е давана ниско калорична храна, с намалено съдържание на мазнини. Изследователите използват популярния чипс на Pringles, който, както е известно, е винаги пример за храна, която трябва да се избягва, защото е богата на калории и мазнини. Втората група мишки са хранени с нискокалоричния чипс на Pringles, който използва олестра или изкуствен заместител на мазнините с 0 калории.

Според резултатите от изследването изкуствените мазнини «объркват» реакцията на организма спрямо консумираните храни и като не е на ясно как да реагира, организмът (в случая на мишките) просто складира консумираната храна под формата на мазнини. В края на изследването мишките, на които е давана висококалорична храна са с по-ниско тегло от тези, чиято диета е била базирана на ниско калорична храна с намалено съдържание на мазнини.

Дори когато на мишки, които първоначално са приемали висококалорична храна, е била давана ниско калорична храна с намалено съдържание на мазнини, те също са реагирали с последващо увеличаване на теглото. Според думите на самата д-р Суитърс: «Нашето изследване показва, че изкуствените заместители на мазнините пречат на способността на организма да регулира приема на храна, което води до неефективно използване на калориите и до покачване на теглото. Приемът на естествено ниско калорични и бедни на мазнини храни е по-адекватния начин на коригиране на теглото, отколкото употребата на изкуствени заместители на мазнините и подсладители. Д-р Суитърс, заедно с колегата си Дейвидсон, в по-ранно изследване установяват подобни резултати и що се отнася до захарина и други изкуствени подсладители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново