Ваксинация и Детска Смъртност

  • Ваксинация и Детска Смъртност

Интересно изследване бе публикувано в списанието Human and Experimental Toxicology, според данните на което, страните с най-ниска детска смъртност прилагат относително по-малък брой задължителни ваксинации, и обратно, страните с най-висок брой задължителни ваксинации като цяло не могат да се похвалят с ниска детска смъртност.

Авторите на проучването Neil Z. Miller и Gary Goldman проследяват данните за детската смъртност сред 33 развити страни в света и задължителните ваксинации които се прилагат при деца до една годишна възраст. Данните потвърждават съществуването на положителна зависимост между детската смъртност и броя на ваксинациите прилагани в съответната страна.

Така например в САЩ детската смъртност е най-висока (6.26 на 1,000) сред 30-те най-развити страни в света, както и броя на задължителни ваксинации (26). В Швеция и Япония от друга страна, където детската смъртност е сред най-ниските в света, броя на задължителните ваксинации е също така сред най-ниските в света.

Съответните страни се групират според 5 различни критерия, според сумарните дозировки на прилаганите ваксинациите. След това се изчислява средната детска смъртност във всяка група. По този начин, според резултатите от изследването «съществува статистически значима зависимост между повишаване броя и дозировките на използваните ваксини и повишаването на детската смъртност.»

Към това трябва да се добави че в различни развиващи се страни текат масирани кампании за обхващане на големи групи от новородените (обикновено над 90%) със задължителните ваксинации и въпреки това детската смъртност в тези страни е висока (подобно на България). Разбира се детската смъртност е сумарен критерии, който отразява редица фактори, като достъп до чиста вода, рационално хранене, достъп до медицински услуги и редица други. Ваксинациите, според доминиращата парадигма обаче е част от факторите, които влияят върху понижаване на детската смъртност. Данните представени от Neil Z. Miller и Gary Goldman обаче, би трябвало да повдигнат нечии вежди, защото в болшинството от случаите става въпрос за страни, които имат първокласно здравеопазване и очевидно висок стандарт на санитация, хранене и достъп до здравеопазване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново

2019 | Доктор Здраве.
Информацията няма собственик. Законите за 'интелектуална собственост' са легализиран монопол върху информацията, целящ да контролира човешкото съзнание.