Ревматоиден Артрит

  • Ревматоиден Артрит

Ревматоидния артрит представлява хронично възпалително заболяване при което имунната система атакува ставите и понякога у други части на тялото. Заболяването се води като автоимунно, което означава че не са ясни причините за появата и развитието му.

Типичните симптоми при ревматоидния артрит сутрешна скованост и болки в ставите. Обикновено се засягат няколко групи стави, главно тези на ръцете, китките, колената и краката. Засегнатите стави са топли на пипане и често подути.

Допълнителни симптоми включват постоянна умора, загуба на тегло и понякога температура.

Диета на Ревматоиден Артрит

Преобладаващото мнение което обикновено се мултиплицира без да се търсят подкрепящи го факти е че придържането към диета бедна на мазнини подобрява развитието и прогнозата на заболяването. Факт е че вегетарианците страдат по-рядко от ревматоиден артрит отколкото останалите които консумират месо. Съществуват няколко клинични изследвания където пациенти с ревматоиден артрит са се придържали към или напълно вегетариански диети или такива много бедни на мазнини. Никое от тези изследвания обаче не е успяло да демонстрира някакво подобрение в състоянието на пациентите в резултат от придържането към диета бедна на мазнини. Проблема с консумацията на месо и влиянието му върху определено заболяване както обикновено е дълбоко политизиран и се е превърнал почти в религиозен. Фактите обаче са такива – където се консумира повече месо заболеваемостта от ревматоиден артрит е по-висока и от друга страна ограничаването консумацията на месо не променя хода и прогнозата на заболяването.

Няколко малки изследвания съобщават за подобрения в оплакванията при пациенти с ревматоиден артрит при прием на зехтин или рибено масло.

Лечебното гладуването почти във всички наблюдавани случаи подобрява оплакванията от ревматоиден артрит. В повечето случаи обаче след прекратяването на гладуването оплакванията се възстановяват. Комбинацията на лечебно гладуване последвано от вегетарианска диета в продължение на 1 година е програма която води до истинско подобрение и «излекуване» в дългосрочен аспект. Разбира се тези данни също са критикувани като не напълно акуратни но така почти с всички резултати от клинични изследвания.

Различни резултати правят връзка между ревматоиден артрит и хранителни алергии. Най-честите хранителни алергии които се свързват с ревматоиден артрит са тези към мляко и пшеница (глутен). Английско изследване например съобщава, че са постигнали контрол на ревматоидния артрит чрез прекратяване консумацията на храната, която предизвиква алергията, в близо 1/3 от случаите.

Консумацията на 4 и повече чаши кафе дневно се счита че повишава риска от развитие на ревматоиден артрит.

Витамини│Минерали при Ревматоиден Артрит

Витамин Е

Счита се че хората които страдат от ревматоиден артрит имат нарушения в антиоксидантната си система, което ги прави по-уязвими от уврежданията на различни свободно радикални вещества. Хората които страдат от ревматоиден артрит обикновено имат ниски нива на витамин Е във вътре ставната течност. Клинично изследване с двойна контролна група потвърждава че приема на 1,800IU витамин Е дневно намалява болката в ставите. Други подобни изследвания съобщават за ефективност от витамин Е, подобна на лечението с противовъзпалителни медикаменти.

Линолеинова Киселина

Маслата които съдържат гама линолеинова киселина (GLA) се използват успешно в лечението на ревматоиден артрит. Това са етеричните масла от пореч (Borrago officinalis), касис (Ribes nigrum) и нощна свещица (Oenothera Biennis). Най-добрите резултати се получават с маслото от пореч. Добри резултати се съобщават при комбинацията на масло от нощна свещица и рибено масло. Самото рибено масло е едно от най-препоръчваните средства за лечението на ревматоиден артрит. Дозировките които се използват са високи – около 10 грама дневно в продължение на минимум 3 месеца.

Пантотенова Киселина

Пантотеновата киселина е средство което облекчава сутрешната скованост и болката в ставите според няколко клинични изследвания. Дозировката която се цитира е 2,000мг дневно в продължение на 2 месеца.

Новозеландска Мида

Друго средство което се ползва с популярност е новозеландската мида (Perna canaliculus). Изследване с двойна контролна група потвърждава че при 68% от пациентите оплакванията намаляват значително. Има и други изследвания които потвърждават действието на тази мида, както и няколко изследвания които не откриват някакъв съществен ефект. Дозировките които се цитират са 1,150мг екстракт дневно в продължение на 3 месеца. Австралийската ревматоидна асоциация съобщава обаче за някой странични ефекти като стомашни разстройства, кожни обриви и др.

Цинк

Голяма част от хората страдащи от ревматоиден артрит имат дефицит на цинк. Повечето изследвания обаче не установяват някакви конкретни подобрения в резултат от приема на цинк.

Селений

Пациентите с ревматоиден артрит също обикновено развиват и дефицит на селений. Според няколко изследвания, включително и клинични изследвания с двойна контролна група приема на 200мкг селений дневно в продължение на 3-6 месеца намалява значително възпалението и болката в ставите.

Мед

Медта (химичния елемент, а не пчелния мед) е другия минерал които е в намалени количества при хората с ревматоиден артрит. Медта е противовъзпалителен агент и активира ензима (супероксид дисмутаза – SOD), който осигурява защита на ставите от възпаление. Според статия публикуван в списанието на Американската Медицинска Асоциация ако аспирина притежава 6% от противовъзпалителната активност на кортизона, то медта когато се добави към аспирина притежава 130% от активността на кортизона. Ефективността на медта в активирането на (SOD) личи и от облекчението което редица пациенти регистрират от използването на медни гривни. В този случай се добавя разбира се и ефекта на магнитните свойства на медната гривна и взаимодействието и с други магнитни полета. Съединението което показва най-висока активност меден аспиринат не е достъпно нормално за лечение. Дозировките мед които се препоръчват при повечето изследвания са 1-3мг дневно за поне 3-4 месеца.

Бромелин

Бромелин е вещество, което е използвано успешно в лечението на пациенти с ревматоиден артрит. Дозировки от 20-40мг, 3-4 пъти дневно е довела до намаление на ставните подувания и подобрение на подвижността.

Билки Ефективни при Ревматоиден Артрит

Прополис

Прополиса е друго средство което се използва традиционно в лечението на ревматоидния артрит. Противовъзпалителните свойства на прополиса са известни отдавна. Обикновено разтвора от прополис се използва локално и се втрива в кожата на ставите.

Восъка от Boswellia

Восъка от група дървета с името Boswellia се използва традиционно в аюрведическата медицина при лечението на ревматоиден артрит. Повечето предварителни и клинични изследвания потвърждават ефективността на восъка от това дърво. В случаите когато такава ефективност не се наблюдава прави впечатление че не е прекратено лечението с нестероидни противовъзпалителни средства. Дозировките които се препоръчват са 400-800мг екстракт под формата на капсули или таблетки, 3-4 пъти дневно.

Крем с Капсицин

Капсицина, веществото което прави лютите чушки да лютят, се използва успешно под формата на крем и се втрива в кожата на засегнатите стави. Няколко изследвания, включително и такива с двойна контролна група потвърждават реална ефективност на препарата. Капсицина облекчава болката като намалява количеството на «веществото Р», което е невротрансмитер и чрез което се предава сигнала за болка между нервите. Нанасянето на крема върху кожата логично в началото предизвиква парене, което обаче намалява с всяка последваща апликация. Кремът които се използва съдържа 0.025 – 0.075% капсицин и се прилага 3-5 пъти дневно.

Турмерик

Турмерик е жълтия пигмент които се използва в традиционното индийско ядене – къри. Активното вещество в него е куркумин, който е силен противовъзпалителен агент и предпазва тялото от действието на свободните радикали. Няколко клинични изследвания потвърждават ефективността на куркумина като противовъзпалително средство при пациенти с ревматоиден артрит. Използват се дозировки от 400мг, 3 пъти дневно.

Джинджифил

Джинджифила е подправка която също се използва традиционно при лечението на ревматоиден артрит. Дозировката която се използва е 5-50 грама пресен джинджифил или такъв на прах.

Чай Кора от Върба

Кората от върба е друго противовъзпалително средство чието действие се проявява бавно и ефекта е по-продължителен. Едва ли е необходимо да се дават някакви изследвания за тази билка освен да се спомене, че синтетичния вариант на активната действаща субстанция на кората от върба се нарича Аспирин. Препоръчва се за период от 1-4 седмици.

Етерични Масла

Съществуват няколко етерични масла които са одобрени от немските медицински служби при лечението на ревматоиден артрит. Това са маслата от (Melaleuca leucodendra), камфор, евкалипт, бор и розмарин. Тези масла се използват локално и употребата им е базирана главно на исторически данни, без да има сериозни клинични изследвания които да потвърждават тяхната ефективност.

Лечение

Проверете чрез лекуващия ви лекар за съществуващи хранителни алергии

Витамин Е 1,800IU дневно

Мед 1-3мг дневно за поне 3-4 месеца.

Рибено масло – 10 грама дневно в продължение на минимум 3 месеца

Восъка от Boswellia, 400-800мг екстракт, 3-4 пъти дневно

Куркумин 400мг, 3 пъти дневно.

Кремът с 0.025 – 0.075% капсицин, 3-5 пъти дневно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново