Бронхит

  • Бронхит

Бронхит е възпаление на лигавицата на бронхите. Бронхита бива остър и хроничен. Острия бронхит най-често е резултат от бактериална инфекция или е възпаление, което се причинява от екологични фактори, киселини и химически разтворители.

Симптомите при острия бронхит е кашлица с отделяне на храчки, хрема, възпалено гърло, отпадналост и умора и мускулни болки.

Хроничния бронхит е резултат най-често от неизлекуван остър бронхит или различни дихателни дразнители. И в двата случая, в резултат от дразненето лигавицата на бронхите или инфекциозния процес се отделя повече от нормалното количество секрети, които предизвикват дразнене в дихателната система. Дразненията предизвикват кашлицата и отделянето на секрети. Кашлицата при хроничния бронхит се появява най-често сутрин.

Бронхит може да е особено опасно заболяване при възрастни хора, при които имунната система често не е напълно ефективна.

Бронхит Лечение

Диета при Бронхит

Различни диетични фактори могат да повлияват както на възпалителния процес, така и антиоксидиращата система в организма. Възпалителния процес при бронхит намалява ефективността на антиоксидантите. Хората с хроничен бронхит могат да подобрят състоянието си като се придържат към диета богата на мастни киселини (например в рибата) или като приемат хранителни добавки съдържащи мастни киселини. Диетата също така трябва да е богата и на естествени антиоксиданти.

Различни хранителни агенти са в състояние да предизвикват алергични респираторни реакции. Кравето мляко например често се свързва с бронхит при децата. Смята се че млякото и млечните продукти увеличават секрецията на бронхиалната лигавица, така че редица лечебни планове препоръчват ограничение консумацията на мляко и млечни продукти особено при хроничен бронхит.

Съществуват редица изследвания които потвърждават ролята на кърменето за повишаване имунитета при малките деца, включително и по-ниската заболеваемост от респираторни заболявания и бронхит при кърмачетата, в сравнение с онези, които се хранят със сухи млека.

Тютюнопушенето, включително и излагането на действието на цигарен дим, както и различни въздушни дразнители от околната среда трябва да бъдат ограничени до максимум при хората страдащи от хроничен бронхит.

Витамини|Хранителни Добавки при Бронхит

Витамин С

В клинично изследване с двойна контролна пациентите с остър бронхит, които са приемали 200мг витамин С дневно, са оздравели значително по-бързо, в сравнение с контролната група. Приема на витамин С намалява значително оплакванията и продължителността на настинката и грипа, чиито усложнения водят най-често до развитие на бронхит.

Н-ацетил цистеин

Мета изследване обхващащо 39 клинични проучвания установява, че приема на 400-600мг Н-ацетил цистеин дневно е ефективна мярка при лечението на хроничен бронхит. Най-голяма полза от това вещество се наблюдава при пушачи. Освен че потиска бактериалната инфекция Н-ацетил цистеина повишава вискозитета на секрециите които се отделят от бронхиалната лигавица.

Тимомодулин

Тимомодулин е екстракт от животински щитовидни жлези. Няколко клинични изследвания съобщават за ефективно намаление на симптомите при възпаление на горните дихателни пътища, включително бронхит, при деца, при използване на Тимомодулин. Количествата които се използват са 3мг за кг телесно тегло на ден.

Билки при Бронхит

При бронхит и възпаления на горните дихателни пътища се използват 2 вида билки – противовъзпалителни и билки повишаващи вискозитета (отхрачващи).

Обикновен пчелник

Обикновения пчелник (Marubbium vulgare) е билка повишаваща вискозитета на секрециите. Предполага се че това е резултат от действието на вещество което се нарича марубиин.

Лопен

Обикновения лопен (Verbascum thapsus) и анасона (Pimpinela Anisum) са други две билки, чиито отхрачващо действие се дължи на намиращите се в тях сапонини, които повишават вискозитета на бронхиалните секреции.

Широколистния жиловлек

Широколистния жиловлек (Plantago major) според 2 клинични изследвания с двойни контролни групи проведени в България действат благоприятно при пациентите страдащи от бронхит. Жиловлека се препоръчва главно при суха кашлица и при хроничен бронхит.

Индрише

Индришето е билка, която се използва традиционно като средство при бронхит в различни страни. Клинично изследване демонстрира, че билката намалява значително продължителността на заболяването, в сравнение с контролните групи. Дозировките които са използвани в проучването са 3 пъти дневно по 30 капки, преди хранене в продължение на 1 седмица.

Бръшлян

Бръшляна е билка която се използва в Германия при хроничен бронхит. Според клинично изследване с двойна контролна група бръшляна има подобна ефективност както препарата Амброксол, който се използва при лечението на хроничен бронхит.

Етеричните масла в мащерката, както и намиращите се в билката флавоноиди имат антиспазматични и антибактериални свойства, които имат благоприятно действие при бронхит. Сместа от етерични масла, която се използва при различни лечебни планове включва масла от мащерка, мента, карамфил, канела и лавандула. Всички тези масла се смесват в алкохол и се използват 20 капки, 3 пъти дневно.

Чаят от листа от евкалипт е друга билка която се използва при възпаления на горните дихателни пътища. Евкалипта притежава антибактериално действие и се препоръчва при лечението на хроничен бронхит в Германия.

Лечение

Придържайте към диета богата на на мастни киселини.

Витамин С, 200-400мг дневно.

Н-ацетил цистеин 400-600мг дневно.

Чаят от листата от евкалипт.

Екстракт от индрише, 3 пъти дневно по 30 капки, преди хранене в продължение на 1 седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново