Грип

  • Грип

Грипа (настинка) е може би най-разпространеното заболяване при хората и в болшинството от случаите представлява вирусна инфекция на горните дихателни пътища, която се предава най-често по въздуха (чрез кихане и кашляне) или чрез контакт със заразени обекти.

Настинката се проявява с хрема, възпалено гърло, отпадналост. Тъй като причината за настинката е вирусна инфекция антибиотиците не са ефективни при лечението и.

Затопления, влажен въздух облекчава симптомите при грип. Най-добре е да се използва овлажнител на въздуха, чрез който освен, че се поддържа определена влажност на въздуха могат и да се поставят различни билки и етерични масла чрез водата която се изпарява във въздуха, което допълнително облекчава настинката.

Когато имате настинка е най-добре да почивате и приемате достатъчно течности за да се поддържа адекватен воден баланс в организма.

Грип Лечение

Витамини при Грип

Витамин С

Мета изследване на 21 клинични проучвания за ролята на витамин С при настинка установява, че във всяко едно от изследванията, витамин С намалява продължителността и тежестта на симптомите със средно 23%. Оптималните дозировки, разбира се, когато става въпрос за витамин С, са обект на дискусии. Въпреки че медицината продължава да отстоява дневни дозировки при настинка от порядъка на 150-200мг дневно, резултатите от самите клинични изследвания потвърждават че ефект от приема на витамин С се получава при дозировки между 1-3 грама дневно. Над 20 изследвания освен това съобщават, че приема на витамин С е по-ефективен при деца, отколкото при възрастни. Обзора на различните клинични изследвания обобщава, че приема на 2 грама и повече витамин С дневно води до намаление продължителността на настинката и симптомите свързани със това състояние, отколкото приема на количества под 1 грам витамин С дневно.

Минерали при Грип

Цинк

При лабораторни условия цинка блокира репликацията на вирусите и способността им да инфилтрират клетките. В клинични изследвания приема на цинк при настинка намалява продължителността на заболяването при възрастни, но нямат почти никакъв ефект при деца. Разновидностите цинк които са имали ефект са цинков глюконат, цинков глюконат-глицин и най-вече цинков ацетат. Резултатите, които съобщават за намаляване продължителността на симптомите при настинка са 13-25мг на всеки 2 часа през деня при възрастни, в продължение на няколко дни. Според тези резултати цинка трябва да започне да се приема колкото се може по-скоро след първите симптоми на настинка. Използването на цинк под формата на назален спрей е може дори по-ефективна форма за внасяне на цинк отколкото капсули или таблетки. Според клинично изследване с двойна контролна група се наблюдава намаление продължителността на симптомите на настинка в 74% от пациентите, които използват цинк под формата на назален спрей, в сравнение с 42-53%, при хората приемащи цинк под формата на таблетки. По този начин аерозолната форма на цинк намалява симптомите на настинка до 2.3 дни, докато при контролната група продължителността е 8 дни. Използването на цинк под формата на спрей обаче крие риск от загуба на обоняние, което се регистрира в някой от случаите.

Билки при Грип

Прополис

Екстракта от прополис е традиционно средство което се използва при настинка. Съществуват клинични изследвания, които потвърждават, че прополиса намалява периода на продължителност на настинка, а също така и заболеваемостта от настинка в случаите на профилактичното му използване. Повечето производители препоръчват дозировки от порядъка на 500мг, 2 пъти дневно.

При профилактиката и лечението на настинка се използват 4 групи билки – стимулиращи имунната система, билки с диафоритичен ефект (предизвикващи изпотяване и температура), билки които директно унищожават вирусите, и билки, които имат противовъзпалително и успокояващо действие.

Ехинацея

Различни клинични изследвания с двойни контролни групи потвърждават ефективността на тинктура от ехинацея (цвят от Echinacea purpurea или корени от Echinacea pallida) при намаление периода на продължителност на настинка. Едно от изследванията обаче съобщава, че не установява статистическа ефективност от използването на екстракти от ехинацея при деца със настинка.

Ехинацеята стимулира имунната система. Обикновено се препоръчва дозировка от 3-5мл на всеки 2 часа и за възрастни, и за деца. При капсулите дозировката е 300-600мг, 3 пъти дневно. Ехинацея се използва и под формата на чай, особено в самото началото на появата на симптомите на настинка – 5-6 чаши чай през първия ден, след което се намалява с 1 чаша за всеки изминал ден. Клиничните резултати показват, че приема на ехинацея като профилактично средство при настинка не води до съществени резултати. Под каквато и да е форма ехинацеята има ефект само в началото от появата на симптомите на настинка.

Женшен

Женшена е корен който намалява заболеваемостта от настинка с 27%, според клинично изследване с двойна контролна група изучаваща групи хора в период от 4 месеца. Дозировките, които се цитират са 400мг сух екстракт от женшен.

Чесън

Консумацията на чесън е изпитано средство за усилване на имунната система, а също така има и директен противовъзпалителен ефект. Според клинично изследване с двойна контролна група приема на 1 капсула екстракт от чесън дневно в продължение на 3 месеца, между Ноември и Февруари намалява заболеваемостта от вирусни инфекции на горните дихателни пътища с цели 63% и намалява периода на продължителност на настинка (в случаите когато те се развиват) с 70%, спрямо контролните групи.

Индрише

Разновидност на индришето (Pelargonium sidoides) се използва при лечението на настинка в редица страни. Това се потвърждава частично от клинично изследване проведено при деца с възпалени сливици/фарингит, при които прилагането на екстракт от индрише намалява значително продължителността на настинка, в сравнение с контролните групи. Дозировките които се цитират са 20 капки, 3 пъти дневно, в продължение на 6 дни.

В групата на диафоретичните билки които се използват при лечението на настинка се включват див коноп (Eupatorium perfoliatum), липата и липовия чай, лечебен исоп (Hyssopus Officinalis) и бял равнец (Achillea Millefolium).

Хидрастис

Корени от хидрастис (Hydrastis canadensis) съдържа 2 алкалоида (берберин и канадин) които притежават противомикробно действие, а също така и стимулират имунната система. Корените от хидрастис облекчават раздразнението (възпалението) на мукозните мембрани в гърлото. Няма обаче данни за проведени клинични изследвания, които да потвърждават ефективността при настинка и вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Екстракта от хидрастис трябва да се приема за ограничен период от време. Дозировките които се цитират са 4-6 грама, 3 пъти дневно. Хидрастис не трябва да се приема от бременни жени!

Черен Бъз

Плодове от черен бъз (Sambucus nigra) притежават противовирусна активност и представляват също така и диафоретично средство. Използват се за предизвикване на изпотяване, треска и имат ефект върху репликацията на вирусите (поне по лабораторни данни).

Няколко билки притежават експекторално действие (предизвикват отделянето на храчки) и успокояват лигавицата на горните дихателни пътища. Това са обикновен лопен (Verbascum thapsus), горски слез (Malvia sylvestris) и лечебна ружа (Althaea officinalis).

Масло от Евкалипт

Евкалиптовото масло се използва традиционно за инхалации и отпушване на горните дихателни пътища и синуси. Предполага се че действа върху рецепторите в носната лигавица.

Блатен Тъжник

Блатния тъжник (Filipendula ulmaria) е билка, която традиционно се използва като диафоретично средство. Билката притежава салицилати и има ефект подобен на аспирина. Въпреки че концентрацията на салицилати не е толкова висока, колкото при кората от върба (откъдето произлиза аспирина), тази билка традиционно се използва и цитира през вековете като основно средство при лечението на настинка и при вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Не съществуват обаче клинични изследвания които да потвърдят ефективността и при настинка.

Лечение

2 грама витамин С дневно

20мг цинк, на всеки 2 часа през деня, в продължение на няколко дни

Прополис 500мг, 2 пъти дневно.

Ехинацея 300-600мг, 3 пъти дневно

1 капсула екстракт от чесън или 2-3 скилидки дневно в продължение на 3 месеца

Екстракт от индрише, 20 капки, 3 пъти дневно, в продължение на 6 дни

Инхалации с евкалиптовото масло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново