Пневмония

  • Пневмония

Пневмонията е възпаление на белите дробове предизвикано от инфекция или резултат от възпалителен процес. Симптомите на пневмонията обикновено се проявяват с кашлица, главоболие, тежест в областта на гръдния кош, която се влияе от дишането, задух, болка в мускулите, температура и обща умора и слабост.

Въпреки че дихателната система е екипирана с няколко нива на защита от инфекциозни агенти, (космите в носа, мукозните мембрани и др.) някои успяват да проникнат защитата и да достигнат белите дробове. Смята се че пушачите и хората страдащи от хронична обструктивна белодробна болест имат намалени нива на защита спрямо различните дразнители и болестотворни агенти.

Въпреки че симптомите на пневмонията могат често да изглеждат безобидни, някой форми на пневмония изискват незабавна медицинска помощ и лечение. От пневмония може да заболее всеки, независимо от възраст или пол. Около 5% от хората които развиват пневмония умират в резултат на усложнения.

Съществуват най-различни причинители и рискове които водят до развитието на пневмония. Най-често пневмонията е резултат от вирусна или бактериална инфекция. Вирусната пневмония обикновено е по-лека и в повечето случаи имунната система на организма се справя самостоятелно със заболяването. Бактериалната пневмония е по принцип по-тежка, изисква по-продължително време да се излекува и по-често води до усложнения. Атипичната пневмония може да се причини от най-различни агенти – микоплазмена пневмония (микроорганизми с характеристика и на вируси и на бактерии), пневмония причиняваща се от хламидия (Chlamydia pneumoniae) или легионела (Legionella pneumophila).

Понякога дори неутрални микроорганизми (такива които при нормални условия не водят до развитие на заболяване) могат да доведат до развитието на пневмония. Това се случва често, когато организма е отслабен в резултат на продължително заболяване или лечение, заболявания на имунната система, след химиотерапия или операция. Обикновено в тези случаи иначе безобидните Pneumocystis carinii или дори гъбичките Mycobacterium avium могат да доведат до пневмония.

Пневмонията не винаги се причинява от микроорганизми. Различни дразнители във въздуха, като прах, определени химикали или инхалацията на определени течности може да причини развитието на пневмония. Този тип пневмония обикновено се обозначава като аспирационна пневмония.

Пневмония – симптоми и лечение

Скрита Пневмония

Една от атипичните форми на пневмония се обозначава като ходеща (скрита) пневмония, в смисъл че заболяването обикновено се проявява в по-лека форма, често се диагностицира трудно и се лекува не навреме и/или неадекватно. Най-често се среща при деца и младежи и е силно заразно заболяване. Заразата става чрез кихане, кашляне и физически контакт. Името се свързва с факта, че пациентите продължават нормалната си дейност, продължават да ходят на работа или училище.

Ходещата (скрита) пневмония се причинява от Mycoplasma, Chlamydia и по-рядко от Legionella. Симптомите на пневмония се развиват бавно и неусетно. Появява се упорита кашлица, не много висока температура, зачервено и възпалено гърло и умора. Оплакванията често напомнят за обща настинка или грип.

При пневмонията причинена от Mycoplasma pnumoniae симптомите включват кашлица с отделяне на храчки, температура, болки в гърдите при дишане, зачервено и възпалено гърло, главоболие, гадене, умора и отпуснатост. Най-често тази форма на пневмония се появява при бебета и малки деца.

При пневмония причинена от Chlamydia pneumoniae симптомите включват подуване на лимфни възли, главоболие, боли в мускулите и умора. Оплакванията са често неясни и неспецифични и с нисък интензивност. Заболяването обикновено продължава 10-14 дни.

При пневмония причинена от Legionella симптомите са болки в гърдите, затруднено и ускорено дишане и задух, висока температура, посиняване на крайниците и дори изпадане в безсъзнание. Оплакванията са по-тежки и заболяването се развива по-интезивно и динамично.

Хранителни Добавки при Пневмония

Нормално при пневмония чрез лабораторен тест се определя болестотворния организъм. Бактериалната пневмония се лекува с антибиотици. При усложнения и при деца често се налага хоспитализация. Пневмонията причинена от гъбички се лекува с противогъбични средства. При вирусната пневмония и при тези от бактериалните, при които се развива резистентност спрямо антибиотиците могат да се използват следните средства:

Цинк

Цинка е вещество което стимулира ефективността на имунната система и намалява риска от развитие на пневмония, както и други инфекциозни заболявания. Съществуват редица проучвания според които приема от деца на 20-30мг цинк дневно намалява заболеваемостта от пневмония наполовина. (J Pediatr, 1999; 135: 689-97) Признаците на дефицит на цинк са бавно заздравяване на рани, кожни обриви, оплешивяване, нощна слепота и нарушения на вкуса и обонянието.

При пневмония цинка намалява възпалителния процес в белодробната тъкан, което води и до намаление на обструкцията на дихателните пътища. (Lancet, 2004; 363: 1683-8). Обикновено се препоръчва дозировка от 10мг дневно за деца до 12 месеца, 20мг дневно за деца до 7 години. При възрастните, лечението на пневмония изисква между 25-40мг на ден.

Витамин С

Витамин С е друго основно средство което се използва при лечението на пневмония. Според мета анализно проучване на над 60 изследвания за ефекта от приема на витамин С при лечението на пневмония, професор Хари Хемила от университета в Хелзинки потвърждава че приема на 1000мг витамин С дневно намалява заболеваемостта от пневмония почти наполовина, особено при възрастните хора, дори и при тежките случаи изискващи хоспитализация. (Int J Tuberc Lung Dis, 1999; 3: 756-61).

Бромелейн

Бромелейн е смес от ензими който се екстрахират от ананаса. Бормелейна притежава противовъзпалителни свойства които са изследвани многократно през последните 40 години. При пневмония бромелейна намалява количеството на отделяните секрети и храчки, а също така и намалява гнойта в храчките според изследване обхващащо 124 хоспитализирани пациенти с различни белодробни заболявания включително и пневмония. (J Clin Invest, 1985; 75: 456-61). Приема се в дозировка от 800мг, 3 пъти дневно.

Водороден Пероксид (H2O2)

Водородния пероксид (H2O2) е нестандартно лечение на пневмония, което е било използвано преди близо 100 години. През 1919 избухва епидемия от пневмония сред британските войници в Индия, в резултат на която 4 от 5 войници умират от заболяването. В отчаянието си лекарите използват всички налични средства без успех, докато накрая експериментират с венозни инжекции с (H2O2). Ефекта в много от случаите, включително и най-тежките случаи е почти невероятен. Според тогавашните публикации използването на (H2O2) е било ефективно в резултат на форсирана оксидация на токсичните агенти в кръвта. (Lancet, 1920; i: 432-3). Въпреки че лечението на пневмония с (H2O2) е била напълно безопасна, тази терапия се отхвърля от медицинската / фармацевтична наука и днес (H2O2) се използва единствено като алтернативно средство при лечението на рак.

Билки Ефективни при Пневмония

Корени от Asclepias tuberose

Asclepias tuberose е корен на растение което се използва традиционно от индианците в Северна Америка при лечението на заболявания на белия дроб, включително и пневмония. Корените имат доказано експекторално (противоотхрачващо) действие. Корените от това растение са били включени в Американската фармакопея до 1905. Повечето клинични изследвания не потвърждават ефективността на плевритния корен (едно то местните наименования) но редица автори продължават да съобщават за добри резултати при лечението на пневмонията.

Китайска Медицина

Традиционната китайска медицина лекува успешно пневмонията при деца. Според изследване обхващао над 50 деца с пневмония, над 80% се излекуват напълно от комбинация от акупунктура и използването на билковите смеси xie bai san and banxia houpo tang (J Tradit Chin Med, 1998; 18: 174-7). Първата включва кора и корени от черна черница, корени от гол сладник накиснати в мед, суров ориз и корени от Lycium barbarum (храст подобен на боровинката). Втората смес включва Pinellia ternata, Poria cocos, Magnolis officinalis и Perilla frutescens.

Люти Чушки

Лютите чушки (Capsicum frutescens) са известно противомикробно средство и могат да помогнат при контрола на инфекцията при пневмония.

Чай за Изпотяване

Една от първоначалните процедури при лечението на пневмонията е стимулацията на обилно изпотяване. Тази реакция на организма повишава кръвообращението, стимулира отделянето на токсичните отпадни продукти и активизира имунната система.

Един от добрите варианти да се постигне това е като се използва чай от бъз (Sambucus nigra) и липа (Tilia tomentosa). По 1 чаена лъжичка от цвят от бъз и от цвят от липа се запарват в гореща вода за около 10 минути, прецежда се и се приемат 1-2 чаши чай, 3 пъти дневно през периода на острата, активна симптоматика на пневмония. Всеки път след изпиването на чая почивайте. Пийте този чай също така и след като вземете горещ душ.

Екстракт от Ехинацея

Три пъти дневно пийте екстракт от ехинацея (Echinacea purpurea). 10 капки от екстракта се разтварят в течност. Ехинацеята стимулира ефективността на имунната система и по този начин увеличава шанса на организма да се пребори с пневмонията.

Хрян и Мед

Сироп от хрян и мед. Настърган хрян се смесва с мед и се примеа 3 пъти дневно.

Чай Мащерка и листа от Зелени Банани

Парче лимон и 1 чаена лъжичка кафява захар се варят в 200мл вода в продължение на 2-3 минути. Към врящата вода се добавят по една чаена лъжичка пресни или сушени листа от зелени банани и мащерка и се запарват за 30-60 секунди. Прецежда се и се пие като горещ чай през час по време на острата фаза на пневмонията.

Полски Хвощ

Според редица автори белодробната тъкан може успешно да се възстанови от полския хвощ (Equisetum arvense) поради високото съдържание на силиций в билката. При пневмония се препоръчват 3-4 капсули или 15-25 капки тинктура дневно.

Инхалации с Етерични Масла

Облекчаващо действие при пневмония имат инхалациите с етерични масла от евкалипт и лайка. 10 капки от всяко от двете етерични масла се слагат в съд с вряща вода и се вдишва от парните изпарения в продължение на 15 минути дневно.

Кокосово Масло

Според изследване представено от докторите Gilda Sapphire Erguiza и Daniel Rauch приема на масло от кокосови орехи подобрява прогнозата на пневмония и намалява тежестта и продължителността на лечението при деца на възраст от 3 месеца до 5 години. Всички от изследваните деца са развили пневмония като вътреболнична инфекция и са били лекувани с пеницилин. Децата които са приемали масло от кокосови орехи са имали нормализирано дишане след по-малко от 33 часа от началото на приема на маслото, и развили са по-ниска температура в сравнение с контролната група. Предполага се че ефекта на кокосовото масло се дължи на съдържанието на мастни киселини с антибиотично действие които се съдържат в кокосовото масло.

Лечебен План

Цинк – 20-40мг дневно

Витамин С, 1000мг дневно

Бромелейн, 800мг, 3 пъти дневно

Инхалации с етерични масла, 15 минути дневно

Екстракт от Ехинацея, 10 капки дневно

Полски хвощ, 3-4 капсули или 15-25 капки екстракт дневно

Масло от Кокосов Орех

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново