Екзема

  • Екзема

Екземата е кожно възпалително заболяване което се характеризира със суха кожа и сърбеж. Редица заболявания се манифестират с симптоми на екзема, затова е необходимо да се диагностицира правилно първичното заболяване преди да се пристъпи към лечение.

При екземата се образуват люспи, кожата се уплътнява, зачервява и могат да се образуват фисури или малки мехурчета, които се пукат и могат да се инфектират вторично. Обикновено най-неприятното оплакване е сърбежа.

Екзема Лечение

Диета при Екзема

Отдавна се подозира връзка между екземата и хранителните алергии. Повечето деца с екземи страдат и от хранителни алергии. Обикновено след като се идентифицира алергията, избягване консумацията на определената храна значително подобрява и оплакванията от екземата.

Интересно е, че най-честите хранителни алергии (мляко, яйца, соя, орехи и бадеми) обикновено не са алергени които се свързват и провокират екзема. Алергени най-често са различни «екзотични» вещества като различни консерванти и оцветители които се добавят в храната, хистамин, салицилати и някой ароматни съединения които се намират в плодове, зеленчуци и подправки. Реално тези реакции не са хранителни алергии, а реакции на хранителна свръх чувствителност.

Когато хората които консумират много кафе и страдат от екзема спират кафето, това значително подобрява и екземата. Установено че тази реакция не е към кофеина а към други неидентифицирани вещества които се намират в кафето.

Витамини │ Хранителни Добавки при Екзема

Гамалинолеинова киселина (GLA)

Различни изследвания показват че хората които страдат от екзема имат проблем с обработването на мастните киселини, което често води до дефицит на гамалинолеинова киселина (GLA). Тази киселина се среща в маслото от нощна свещица, от пореч и маслото от семена на касис (френско грозде). Редица, макар и не всички, изследвания демонстрират ползата от GLA в лечението на екземата. Дозировките които се цитират са 12х500мг таблетки екстракт от нощна свещица дневно, като всяка капсула съдържа около 50мг GLA. По-ниските дозировки се оказват неефективни. Изследванията с масло от пореч показват подобни резултати като намаляват възпалението и лющенето на кожата и облекчават донякъде сърбежа.

Pибено масло

Приема на големи количества рибено масло е друго ефективно средство при лечението на екзема. Изследвания с двойна контролна група съобщават че приема на 10 грама рибено масло дневно в продължение на 3 месеца е довело до значително подобрение пациентите с екзема. Предполага се че ефективността на рибеното масло е резултат от факта, че рибеното масло намалява вещество известно като левкотриен В4. Това вещество отдавна се свързва с екземата макар и да не е ясен точния механизъм. По-ниските дозировки рибено масло не са показали подобна ефективност.

Bитамин Е

Въпреки че редица лечебни режими включват витамин Е в лечението на екземата изследванията с 400 IU витамин Е дневно не потвърждават някакъв ефект. Дори обратното, в няколко случаи се е появила екзема в резултат от локалната кожна апликация на витамин Е.

Бактерии Lactobacillus

Различни клинични изследвания изучават ефекта на различните бактерии Lactobacillus които се намират нормално в киселото мляко. В едно от изследванията добавката на 20 милиарда лактобацили в храната на кърмачки, 2 пъти дневно е довело до значително подобрение на кърмачетата които са страдали от екзема след 1 месец. Друго клинично изследване с двойна контролна група обаче не установява някаква разлика с плацебо групата. Добри резултати се съобщават при изследване където се използва препарат със стандартизирано количество от 1 милиард Lactobacillus fermentum, които се приемат 2 пъти дневно.

Билки при Екзема

При лечението на екземата се използват 3 групи билки: противовъзпалителни/имуномодулатори, астригентни (подсушаващи) и подпомагащи черния дроб (алтеративни).

Zemaphyte

Zemaphyte, е комбинация от 9 билки от традиционната китайска медицина включваща гол сладник. Използвана е успешно при лечението на екзема и при деца и при възрастни. Съществуват клинични изследвания, включително и с двойни контролни групи които потвърждават ефективността на препарата. 1-2 пакетчета се разтваря в гореща вода и се пие като чай веднъж дневно. Лабораторните изследвания с гол сладник изключват тази билка като главния действащ агент в случая.

Хамамелис

Крем приготвен от Хамамелис (Hamamelis ovalis) и фосфатидилхолин се оказва толкова ефективен колкото и сравнителното лечение с 1% хидрокортизон, според клинично изследване с двойна контролна група.

Лайка

Локалното приложение на екстракт от лайка се установява относително ефективно при лечението на екзема. При изследването е постигната около 60% от ефективността на лечението с 0.25% хидрокортизонен крем.

Жълт Кантарион

Подробно клинично изследване с двойна контролна група съобщава за значително подобрение при пациенти с екзема прилагайки крем на базата на жълт кантарион. Кремът се прилага локално, два пъти дневно в продължение на месец, като половината от засегнатите части се мажат с истинския крем с жълт кантарион, а другата половина с плацебо крем, който не съдържа екстракт от билката. Кремът които е използван съдържа 5% екстракт от жълт кантарион (стандартизиран до 1.5% хиперфорин). Не е ясен механизма по който жълтия кантарион действа при екзема. Тъй като прилагането на крем на базата на жълт кантарион повишава чувствителността на кожата, трябва да се избягва директното излагане на слънчевите лъчи докато се използва крема.

Shiunko

Японски препарат известен под името Shiunko е друг билков препарат който подпомага хората страдащи от екзема. Препарата представлява мастна настойка от сусамово олио и 4 съставки (корени от птиче просо – Lithospermum radix, корени от горска пищялка – Angelica radix, пчелен восък и свинска мас). Прилага се 2 пъти дневно заедно с течен парафин и 3.5% солена вода в продължение на 3 седмици. Подобрение е регистрирано при над 50% от пациентите.

Невен

При тежките дерматити и екземо-подобни кожни реакции в резултат от радиационна терапия при злокачествени заболявания успешно се използва локална апликация на екстракти от невен (Calendula officinalis). В резултат на терапията с тази билка кожните реакции са били значително по-слаби. Използването на екстракта от невен се препоръчва с началото на облъчването и се прилага 2-3 пъти дневно.

Коноп

Има съобщения за успешно използване на семе от коноп за лечение на екзема, но политиканстването около дали или да не се легализира канабиса пречи на по-сериозни изследвания.

Лечение Екзема

Заедно с вашия лекар установете дали страдате от някакви хранителните алергии

12х500мг таблетки дневно екстракт от нощна свещица

Крем с 5% екстракт от жълт кантарион

Крем с екстракт от Хамамелис (Hamamelis ovalis)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново