Псориазис

  • Псориазис

Псориазис е често срещано заболяване което поразява кожата и ноктите. Псориатричния артрит поразява също и ставите. Разбирането за псориазис е че това е автоимунно заболяване. При псориазис се появяват червени петна по кожата, покрити със бяло сребристи люспи които предизвикват сърбеж и се разраняват и кървят лесно. Често се засягат и ноктите на ръцете и краката като се ноктите се оцветяват в бяло или жълто, стават чупливи или се набраздяват.

Псориазис Лечение

Диета при Псориазис

Консумацията на алкохол се счита за рисков фактор при мъже но не и при жени. При няколко изследвания се получават драматични подобрения като се елиминира глутена от диетата (нормално се намира в пшеницата, ръжта и ечемика).

Стреса и напрежението са известен фактор които влошава пораженията при псориаза и намалява ефективността от прилаганите лечения. Различни психотерапии, хипноза и медитация са в състояние да подобрят значително състоянието и да увеличат ефективността на използваните други терапии.

Витамини │ Хранителни Добавки при Псориазис

Фумарична киселина

Фумаричната киселина и по-точно нейно съединение е използвано успешно в няколко изследвания, включително и с двойна контролна група, за лечение на псориаза. Фумаричната киселина има редица странични ефекти така че това лечение трябва да се извършва само под контрола на лекар. В хода на лечението обикновено страничните ефекти намаляват.

Pибено масло

Няколко изследвания съобщават за успешно използване на рибено масло (10 грама дневно) за лечението на това кожно заболяване. Друго изследване съобщава за значително подобрение след употреба на 3.6 грама ЕРА дневно (една от мастните киселини в рибеното масло). Такова количество ЕРА на ден се съдържа в около 20 грама рибено масло или 20 таблетки рибено масло. Други подобни изследвания с ЕРА обаче не потвърждават подобни резултати. Обещаващи резултати се наблюдават и при локалното приложение на рибено масло – например 10% разтвор на рибено масло показва значително подобрение след 7 седмично локално (кожно) приложение.

Фолиева Киселина

Фолиевата киселина е друго средство което се използва при лечението на псориаза. Едно от изследванията съобщава за значително подобрение на пациентите с псориаза след 3-6 месечно лечение с големи количества от фолиева киселина (4 пъти дневно по 20мг) комбинирани с високи дози витамин С.

Витамин Д

Витамин Д е широко дискутиран по различни поводи в уебсайта. Активната молекула витамин Д (или 1,25-dihydroxyvitamin D) намалява пораженията от псориазата. Локалната кожна апликация също показва добри резултати, макар и не във всички изследвания. Тази активна форма на витамин Д намалява пролиферация на клетките, което се случва при хората с псориаза. Тъй като активната форма на витамин Д е в състояние да предизвика повишени нива на калций в кръвта препарата се дава само с лекарски предписание. Това средство обикновено се използва при тежки форми на псориаза. Локалното приложение използващо активната форма витамин Д е по-малко токсично.

Билки при Псориазис

Капсицин

Това вещество се намира в лютите чушки. Капсицина се използва при редица други състояния – например облекчава болката и сърбежа като намалява концентрацията на определени невротрансмитери. В изследване с двойна контролна група локалното приложение на крема на базата на капсицин (0.025-0.075%) е намалило значително и сърбежа и кожните поражения при пациенти с псориаза. Първоначално и по време на първите няколко апликации, както може да се очаква прилагането на крема предизвиква парене. Това усещане обикновено намалява или изчезва напълно при последващата употреба. Трябва да сте внимателни разбира се да не докоснете очите, носа или устата си. Крема не трябва да се прилага върху кожа която е разранена.

Aлое

Едно от изследванията съобщава за добри резултати при локалното приложение на крем от алое (0.5%). Кремът се е прилагал 3 пъти дневно в продължение на 4 седмици.

Pепей

Традиционно при лечението на псориаза се използват корени от голям репей. Препоръчва се 2-4 мл тинктура от корени от репей. Тинктурата може да се прилага и локално. Когато се използва под формата на таблетки или капсули дозировката е 1-2 грама, три пъти дневно. Корените от голям репей влизат в състава и на редица други препарати които се препоръчват при лечението на псориаза. Няма клинични изследвания които да потвърждават или отхвърлят ефективността на тази билка при псориаза.

Coleus forskohlii

Колеус е растение което се среща в Индия и е подобно на ментата. Няма клинични изследвания които да потвърждават или отхвърлят ефективността на тази билка при псориаза, но се използва 18% екстракт от колеус. Препарата е известен като forskolin и дозировката е 50-100мг, 2-3 пъти дневно. Течния екстракт се приема в дозировка 2-4мл, 3 пъти дневно.

Лечение на Псориазис

Рибено масло – 3.6 грама ЕРА дневно

Крема на базата на капсицин (0.025-0.075%), 4 пъти дневно

Крем от алое (0.5%), 3 пъти дневно

Ангажирайте се с упражнения които намалява стреса – медитация, психотерапия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново