Диабет тип 1

  • Диабет тип 1

Диабет тип 1 представлява неспособност за метаболизация на въглехидратите, което е резултат от недостатъчно производство на инсулин или от неадекватното му използване. Диабет I тип обикновено се развива в ранна възраст и често се нарича инсулино-зависим диабет. При диабет I тип панкреаса не произвежда достатъчно инсулин.

Както конвенционалните, така и природосъобразните лечения не са в състояние да излекуват диабет I тип, но могат да подобрят ефективността на инсулина, който се внася чрез инжекцията.

Старите лекари често повтарят че диабета, и по-специално диабет I тип, е заболяване за интелигенти хора, защото за разлика от много други заболявания, където се приемат някакви таблетки 2-3 пъти дневно преди или след хранене, при диабет I тип е необходимо непрекъснато самонаблюдение и корекция на лечението, хранителния режим и въобще начина на живот от самия пациент.

Всяка корекция в инсулиновото лечение трябва да се обсъжда с лекуващия лекар!!! Хората с диабет I тип получават редица усложнения като атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, катаракти, бъбречни заболявания и други.

Диабет Лечение

Диета при Диабет

Консумацията на храни богати на въглехидрати (хляб, картофи, ориз и т.н.) временно повишават кръвната захар и нивото на инсулина. Нивото на покачване на кръвната захар, което предизвиква определена храна се нарича „гликемичен индекс“ и той зависи от това колко бързо се усвояват въглехидратите. Много храни богати на въглехидрати имат гликемичен индекс подобен на този на захарта. Варивата, граха, плодовете, овеса имат нисък гликемичен индекс, въпреки високото си съдържание на въглехидрати, главно поради съдържанието на водно разтворими въглехидрати.

Логично е при диабет I тип да се препоръчва придържането към диета с нисък гликемичен индекс, но резултатите от изследванията не винаги потвърждават това. Прегледа на медицинската литература дава доста объркващи и взаимноизключващи се резултати, дори до там, че редица изследвания не откриват краткосрочни до средносрочни последствия от умерената консумация на захар при пациенти с диабет I тип. Придържането към въглехидратна диета също не показва ясни резултати както в положителна така и отрицателна насока.

Преобладава мнението дори, че диетата богата на въглехидрати не помага особено много в контрола на диабет I тип, но пък има други, не свързани с диабета, благоприятни за здравето ефекти. Превключването към вегетарианска диета (изключваща месо, млечни продукти и яйца) нееднократно потвърждава понижаване нивата на кръвната захар при диабет I тип, а при пациенти с диабетични нерви поражения (невропатии) подобренията се наблюдават до дни. Замяната на наситените мазнини с ненаситени в редица изследвания води до по-добър контрол на нивата на кръвната захар и нивото на холестерол според някой изследвания. Най-лесния начин да се постига това е като се използва зехтин, вместо останалите растителни и животински мазнини.

Доста са противоречиви и данните дали е добре да се използва краве мляко при деца с диабет I тип. В медицинската литература има почти еднакъв брой изследвания които проповядват и които отричат консумацията на краве мляко. Епидемиологичните данни обаче твърдо говорят че страните където се консумира много мляко и месо са с по-висок риск от развитие на диабет I тип. Децата които консумират мляко и месо съответно са с много по-висок риск от развитие на диабет I тип, в сравнение от децата които консумират предимно вегетарианска храна. Възможно е причината за тези противоречиви резултати да се дължи на разликата в генетичната структура на казеина в млякото в различните страни, но това е само една от теориите. В едно обширно изследване проведено във Финландия се установява, че употребата на млечни формули, базирани на краве мляко, при кърмачета преди навършването на 3 месеца определено е свързано с повишен риск от развитие на диабет I тип.

Децата, както и възрастните с диабет I тип, трябва да са особено внимателни към поддържането на оптимално телесно тегло. Повишената телесна маса изисква повече инсулин. Друг важен фактор са физическите занимания. Въпреки че преобладава мнението, че редовните физически упражнения водят до по-слаба необходимост от инсулин, изследванията определено показват че редовните физически занимания не подобряват контрол на кръвната захар, така че всякакви физически занимания трябва да се консултират с лекуващия ви лекар, ако той/тя са наясно за какво става въпрос.

Консумацията на алкохол е друга тема която е спорна. Традиционно медицинските лица които не се интересуват от тематиката просто ще повтарят „мантрата” че човек не трябва да пие, да пуши, трябва да яде зеленчуци, риба и да ходи да плува в басейна 2 пъти седмично (ако има басейн). Изследванията обаче показват недвусмислено, че умерената (25мл за жените и 50мл за мъжете) консумация на алкохол не влияе на контрола на диабет I тип. Този тип умерена или минимална консумация на алкохол оказва освен всичко друго и благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.

Всички изследвания показват че тютюнопушенето повишава риска и прогнозата на диабет I тип. Без изключения!

Витамини при Диабет 1 тип

Хората страдащи от диабет проявяват различен по степен дефицит на витамин В. Приема на витамин В1 (25мг на ден) и витамин В6 (50мг на ден) е довело до значително подобрение на диабетичната невропатия при изследване проведено в Африка.

При друго изследване комбинацията на витамин В1, В6 и В12 е довело до подобрения в диабетичната невропатия след 12 седмици. Някой лечебни планове препоръчват приема на големи дози витамин В3 (2-3 грама). Няма достатъчно данни за ефекта върху диабета на такъв прием, за да се правят някакви изводи. Остава обаче опасността от промяна на глюкозната толерантност, така че такова лечение трябва да се прави задължително под контрола на лекар.

Голяма част от пациентите страдащи от диабет имат ниски нива на витамин В6. Тези нива са дори още по-ниски при диабетични невропатии. Няколко изследвания с пациенти страдащи от диабет I тип използват специална форма на витамин В6 – пиридоксин алфа-кетоглутарат при дозировка от около 1,800мг дневно и демонстрират драматична промяна на подобрение на глюкозната толерантност. Приема на витамин В6 играе благоприятна роля в лечебния план на пациенти с всички видове диабет.

Витамин В12 е необходим за нормалната функция на нервните клетки. Приема на витамин В12 при дозировка от 500мкг дневно подобрява симптоматиката при диабетична невропатия в 39% от пациентите. Комбинацията на интравенозен и орален прием подобрява симптоматиката при 2/3 от пациентите. Повечето лечебни планове включват дозировки от 3х500мкг дневно. Точната дозировка е добре се уточни с лекуващия ви лекар.

Витамин С

Както и при витамин В, диабетиците особено тези с диабет I тип имат ниски нива на витамин С. Витамин С заедно с витамин Е потиска гликосилацията на захаридите, намалява нивата на сорбитол в организма. Сорбитола е вид захар, която се натрупва вътре в клетката и представлява един от основните механизми които водят до диабетичните увреждания и усложнения.

Приема на витамин С при дозировка от 2х500мг дневно в продължение на 1 година води до значително намаление на загубата на протеини с урината (протеиноурия). Това е обикновено един от симптомите за оценка на агресивността и прогнозата при диабет. Както и при много други състояния и заболявания дозировката на витамин С е предмет на много дебати. Редица клиники и лечебни планове препоръчват прием от 1-3 грама витамин С дневно.

Витамин D

Витамин D е необходим за да се поддържат нивото на инсулина в кръвта. Рецептори за витамин D са открити в панкреаса, където се произвежда инсулина. Няколко изследвания насочват към идеята че приема на витамин D може да понижи риска от развитие на диабет I тип.

Витамин Е

Както при останалите основни витамини, така и при дефицит на витамин Е риска от развитие на диабет I тип е по-висок. Засега ефекта от приема на витамин Е при диабет е установен само що се отнася до диабетичните невропатии и ретинопатии. Витамин Е играе важна роля при гликозилацията – процеса на свързването на захари с протеини. Този процес обикновено е индикатор за развитието на диабета.

При редица, макар и не всички, изследвания се демонстрира, че витамин Е намалява процеса на гликозилация при диабет. Антиоксиданти Антиоксидантите играят важна роля особено при диабетичната ретинопатия. Комбинацията от 500мкг селений, 800IU витамин Е, 10,000IU витамин А и 1,000мг витамин С в продължение на няколко години е демонстрирала подобрения при почти 100% от пациентите с ретинопатия. Приема на над 250мкг селений дневно нормално трябва да се консултира с лекуващия ви лекар.

Билки при Диабет 1 тип

Глюкоманан

Това вещество представлява водно разтворим въглехидрат който се извлича от корените на Amorphophallus konjac. Глюкоманана забавя стомашното изпразване, което води до по-постепенна абсорбция на захарта от храната. Този процес намалява процеса на покачване на кръвната захар след хранене и намалява нуждата от инсулин при диабет I тип.

Капсацин

Лютите чушки имат редица здравни свойства и използването на кремове съдържащи 0.025 – 0.075% капсацин води до облекчаване на симптомите при диабетична невропатия. При силни болки крема може да прилага локално 4-5 пъти.

Гимнема

Гимнема е традиционно аюрведическо средство използвано от векове при лечението на диабет. Растението е Gymnema Sylvestre известно в Индия като Gurmar. Всеки може да провери ефекта от тази билка като отворите една капсула от това растение и изсипете билката от капсулата в устата си. Пийте малко вода за да се разтвори билката и изплюйте билковият разтвор. Изяжте парче шоколад. Какво усещате? Обикновено се усеща вкуса за нещо мазно, усеща се вкуса на солта но не се усеща вкуса на захарта.

Изследвания се правят от 5-6 години. При изследване с контролна група приема на 400мг дневно екстракт от гимнема води до намаление на необходимия инсулин при диабет I тип. Друго изследване наскоро потвърди намалените нива на кръвна захар при лечение с гимнема при дозировка от 800мг дневно както при диабет I тип, така и при диабет II тип. Тази билка не е заместител на инсулина!!! Приема на растението обикновено изисква корекция в дозировката на инсулина затова е необходимо да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Лук

Консумацията на големи количества лук при редица опити и при едно изследване с двойна контролна група показва намаления на кръвната захар. Не е ясно какво би могло да води до този ефект на лука. Една от теориите е че някой от съставките в лука блокират разграждането на инсулина в черния дроб и от там до повишените му концентрации в кръвта.

Азиатски Женшен

Азиатския женшен се използва от традиционната китайската медицина при лечението на диабет. В лабораторни изследвания е демонстрирано многократно увеличената продукция на инсулин от панкреаса, както и увеличаване на инсулиновите рецептори. Женшена има също и директен намаляващ захарт а в кръвта ефект. Не са известни обаче в медицинската литература изследвания с хора които да потвърждават тези лабораторни наблюдения.

Сминдух

Семената от сминдух (Trigonella foenum-graecum) е средство, което се препоръчва при диабет от българската народна медицина. Семената на сминдуха са богати на водно разтворими въглехидрати и забавят обработката и абсорбцията на въглехидратите и по този начин спомагат за намалението на кръвната захар. Лабораторните изследвания също сочат за директен стимулиращ образуването на инсулин ефект при диабет I тип. В българската народна медицина се препоръчва 1 чаена лъжичка счукани семена от сминдух да се запарят с 200мл вряща вода. След прецеждане се пие по 3 пъти дневно.

Хибискус

Хибискуса са използва в аюрведическото лечение на диабет I тип. Съществуват само лабораторни изследвания които потвърждават ефект в контрола на кръвната захар. 1-2 чаени лъжички от изсушени цветове от хибискус (3-6 грама) се запарват с 250мл вряща вода и се пие 3 пъти дневно.

Бял Имел

Белия имел (Viscum album) не се използва в българската народна медицина като средство за лечение на диабет, но е традиционно средство в лечението на диабет в Европа. Лабораторни изследвания потвърждават стимулиращ образуването на инсулин ефект, но няма изследвания с контролни групи диабетици. Традиционно белия имел се приема като 2-4 чаени лъжички от нарязана на ситно билка (5-12 грама) се накисва в 500мл вода за 8-10 часа. След прецеждане се пие сутрин преди хранене, подсладена с малко мед.

Лечение Диабет 1 тип

Спрете цигарите!

Придържайте се към вегетарианска диета

Контролирайте теглото си

Алфа-Липоичната киселина, 600мг дневно

Хром, 200мкг дневно

Гимнема, 800мг дневно

Сминдух, 1 чаена лъжичка счукани семена от сминдух да се запарят с 200мл вряща вода. След прецеждане се пие по 3 пъти дневно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново