Язва

  • Язва

Язвите представляват ерозии или рани в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. «Пептични» се добавя за да се прави разлика между тези язви и такива по други части на тялото, като диабетичните язви по краката и т.н.

Язвите обикновено се причиняват от инфекция с Helicobacter Рylori. Язвите се обострят или усложняват от стрес, алкохол, тютюнопушене и различни диетични фактори.

Типично пептичните язви предизвикват болка в горната част на корема, 2-3 часа след ядене. Други вторични симптоми са загуба на тегло, гадене, оригване. Ако не се третира може да се стигне до кървене на язвата, придружено от остра, пареща болка в стомаха.

Язва – симптоми и лечение

Диета при Язва

Хората с язви консумират повече захар и захарни изделия от хората които не страдат от язва. Захарта увеличава киселинността в стомаха. Въпреки, че това не е причина за появата на язвата, е необходим контрол върху количеството захар което се консумира.

Солта е стомашен и чревен дразнител. Консумацията на солена храна повишава риска от стомашна язва (но не и на дванадесетопръстника). Контрол върху консумираната сол също би намалило риска от развитие на пептични язви.

Традиционно се препоръчва консумацията на сок от прясно зеле като средство за лечение на пептичните язви. Това засега е потвърдено само от лабораторни изследвания, но редица клиники препоръчват зелевия сок в техните лечебни програми. Използва се 1 литър сок от прясно зеле в продължение на 2 седмици. Може да се добавя и малко сок от моркови за подобряване на вкуса на сока.

При язва на дванадесетопръстника се препоръчва консумацията на храни или хранителни добавки богати на въглехидрати и растителни влакна. По този начин се забавя движението на храната от стомаха към тънките черва. При изследване проведено в продължение на 6 месеца е установено значително намаление на повторното обостряне на язвата на дванадесетопръстника при такава диета или лечение. Този ефект обаче се установява само при дългосрочното лечение (6 месеца), а при краткосрочно (1 месец) резултатите са незабележителни.

Други Фактори

Стреса е известен отдавна като фактор който повишава киселинността в стомаха. По време на бомбардировките на Лондон по време на Втората Световна Война е наблюдавано 50% увеличение на усложненията от пептични язви. Подобни данни се регистрират и при други екстремни ситуации като войни, земетресения и т.н. Използването на различни терапии които са насочени към намаляване на стреса би трябвало да са благоприятни при пептичните язви. Няма обаче достатъчно изследвания които да потвърждават или отхвърлят тази теза.

Аспирина и останалите нестреоидни противовъзпалителни лекарства, алкохола, кафето (включително кафе без кофеин) и черния чай могат да обострят или да доведат до усложняване прогнозата на пептичната язва. Независимо дали пептичната язва е резултат от инфекция или е вторична, резултат от друга причина, е необходимо да се ограничи приема на тези храни и напитки.

Витамини при Язва

Цинк

Цинка е елемент който заедно с витамин А е необходим в процеса на заздравяване на лигавиците на стомаха и червата. Цинка нормално присъства в редица лекарства които се предписват при лечението на пептични язви. Съществуват доста изследвания които демонстрират защитната роля която играе цинка в лечението на пептичните язви. Спора обикновено е около дозировката. Някой изследвания използват супер високи дозировки. Преобладаващата част от клиниките който използват цинк в лечението на пептичните язви считат че дозировки от около 25-50мг дневно са достатъчни за желания ефект. Не трябва да се забравя че дори и при тези дозировки цинка трябва да се комбинира с 1-3мг мед дневно (минерала мед, а не пчелен мед) за да се избегне недостиг на мед в организма който се предизвиква при приема на цинк.

Диметил сулфоксид (DMSO)

Приема на диметил сулфоксид (DMSO) се оказва по-ефективно средство от Сimetidine (Tagamet®) при редица изследвания. Използват се дозировки от 500мг, 4 пъти дневно. Предполага се че ефекта е резултат главно от антиоксидантния ефект на (DMSO). Това лечение разбира се трябва да се консултира с лекуващия ви лекар.

Витамин С

Не е точно ясна ролята която играе витамин С при пептичните язви. Пациентите с гастрит и пептични язви традиционно показват дефицит на витамин С в стомаха. Витамин С също така спомага при премахването на H. Pylori при гастрит.

Билки Ефективни при Язва

Гол Сладник

Корените от гол сладник се използват традиционно при лечението на различни заболявания на храносмилателната система. Корените от голия сладник стимулират производството на муцин, което е вещество което покрива лигавицата на храносмилателната система. Муцина предпазва лигавицата от действието на стомашната киселина. Лабораторни изследвания потвърждават също че голия сладник съдържа флаваноиди които потискат развитието на H. Pylori.

Обикновено при медицинските изследвания с гол сладник се използва такава форма от билката (DGL) при която се премахват веществата (глицириди) които водят до повишение на кръвното налягане и предизвиква задържане на вода в организма. Повечето изследвания демонстрират ефективност подобна на таз на Сimetidine (Tagamet®) което се използва традиционно при лечението на пептични язви. Оказва се че лечението с (DGL) е ефективно само когато се използват дъвчащи таблетки и не е ефективно когато се използват капсули.

Дозировката която се използва е 250-500мг, 15 минути преди хранене плюс 1-2 часа преди сън.

Сушени Банани

Традиционната аюрведическа медицина от векове използва сушени банани на прах при лечението на стомашни язви. В няколко изследвания се потвърждава защитния ефект на сушените банани от действието на стомашния сок.

Използват се дозировки от 2 капсули, 4 пъти дневно в продължение на 2 месеца. Евентуално може да се консумират просто банани или неподсладени бананов чипс, но не е ясно какви количества биха имали същия ефект.

Azadirachta indica

В редица изследвания се демонстрира че кората от Azadirachta indica, дърво разпространено в Югоизточна Азия, намалява драматично киселинността на стомашния сок и води до почти 100% излекувани на пациенти с язва на дванадесетопръстника.

Използват дозировки от 30-60мг екстракт от Azadirachta indica, 2 пъти дневно в продължение на 2-3 месеца.

Лайка

Лайката е друго средство което се използва традиционно при лечението на пептичните язви. Предполага се че това е в резултат на флаваноида Апигенин, който потиска растежа на H. Pylori. Запарват се 2-3 чаени лъжички от цветове от лайка във вода за 10 минути. Пие се 3 пъти дневно, 10-15 минути преди хранене.

Лечение

Спрете цигарите!

Избягвайте аспирин, нестероидни противовъзпалителни лекарства, алкохол, кафе (включително без кофеин) и черен чай.

Сок от прясно зеле – 1 литър сок в продължение на 2 седмици

Цинк, 25-50мг дневно

Гол Сладник, (DGL) 250-500мг, 15 минути преди хранене плюс 1-2 часа преди сън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново