Гъбички (Вагинални)

  • Гъбички (Вагинални)

Вагиналните гъбични инфекции са едни от най-честите оплаквания заради които жените посещават лекаря си. Лигавицата на влагалището, както и лигавиците на другите вътрешни органи поддържат баланс между различни бактерии. Когато този баланс се наруши, определени бактерии се развиват за сметка на други.

В случая с гъбичните инфекции Candida albicans доминира останалите бактерии. Освен във влагалището гъбични инфекции могат да се развият по кожата, под ноктите, по лигавицата на устата и дихателните пътища.

Типичните симптоми при гъбичните инфекции са сърбеж, влагалищно течение което може да има различен цвят, миризма и консистенция, но най-често има бял цвят. При усложнения може да се получи и подуване на лигавицата, зачервяване и дори кървене.

Според изследване жените, които носят редовно найлонови чорапогащници или бельо развиват гъбични инфекции 3 пъти по-често в сравнение с жените които носят памучно бельо.

Други фактори които се споменават като повишаващи риска от развитие на гъбични инфекции са антибиотици, орални контрацептиви и кортикостероиди (преднизон).

От друга страна състоянията при които гъбични инфекции се развиват по-често включват бременност, диабет и СПИН инфекция. Алергиите също са фактор които играе роля в появата на гъбични инфекции. Сексуалния контакт обикновено не се счита за фактор чрез които се пренасят или усложняват гъбичните инфекции. При чести и повтарящи се инфекции обаче има смисъл да се прегледа и партньора.

Гъбички (Вагинални) Лечение

Диета при Вагинални Гъбички

Редица клиники считат че добрата и балансирана диета неутрализира риска от появата на гъбични инфекции. В едно от изследванията избягването на захар, млечни продукти и изкуствени подсладители довежда до рязко намаляване на случаите на гъбични инфекции. Счита се от мнозина че захарта, плодовите сокове и рафинирани въглехидрати са храни които повишават риска от развитие на гъбични инфекции. При чести и повтарящи се гъбични инфекции се препоръчва ограничени консумацията и на плодове.

Хранителни Добавки

Lactobacillus acidophilus

Различните разновидности на бактериалния щам Lactobacillus са съставна част от нормалната влагалищна бактериална флора. Тези бактерии потискат растежа на други бактерии и гъбички които могат да доведат до възпалителен процес. Продукта от метаболизма на Lactobacillus acidophilus е млечна киселина, която действа като естествен антибиотик. Тези бактерии на практика се съревновават с останалите бактерии и гъбички за усвояването на глюкозата. Те също така помагат за поддържането на оптимално pH.

Различните разновидности на Lactobacillus могат да се приемат под формата на кисело мляко което съдържа живи бактерии, под формата на капсули или прах или вагинално. Различни изследвания съобщават че жените които консумират по 200-250 грама кисело мляко съдържащо живи бактерии дневно страдат 3 пъти по-рядко от гъбични инфекции в сравнение с жените които не консумират кисело мляко.

При повечето жени симптомите изчезват напълно или намаляват значително след вагинални промивки с кисело мляко което съдържа живи бактерии Lactobacillus. Това лечение обиновено продължава от няколко дни до 1-2 седмици. По време на вагиналните промивки е добре също да се приема орално 1-3 капсули Acidophilus или ¼ чаена лъжичка от Acidophilus на прах, 3 пъти дневно.

Борова Киселина

Капсули с борова киселина се използват отдавна при лечението на гъбични инфекции. Едно от изследванията съобщава за на 80% успех в лечението на тежки и повтарящи се гъбични инфекции използвайки капсули с борова киселина. Използват се вагинални свещички/капсули от 600мг борова киселина, два пъти дневно, в продължение на 2 седмици. При по-тежките случаи лечението може да продължи до 4 седмици. Боровата киселина не трябва да се приема през устата под каквато и да е форма!

Билки при Вагинит

Melaleuca alternifolia

Едно от изследванията съобщава за успешни приложение на масло от Melaleuca alternifolia (известно повече като чаено дърво) при лечението на гъбични инфекции на устата при пациенти със СПИН, при които конвенционалното лечение е било неуспешно. Използван е 15 мл, 5% разтвор на маслото от чаено дърво, 4 пъти дневно, като са жабуркали течността в устата си в продължение на 30-60 секунди. Трябва да се внимава да не се гълта разтвора.

Прополис

Прополиса и друго вещество което е използвано успешно при лечението на гъбични инфекции на устата. Използван е екстракт които се приготвя като 2 грама прополис в 25мл разтвор от 80% алкохол и 20% вода. Екстракта се прилага 4 пъти дневно в продължение на 1 седмица.

Масло от Канела

Маслото от канела също се съобщава като средство, което се използва в лечението както на вагинални гъбични инфекции, така и инфекции на устата. Известно е че канелата съдържа вещества като еугенол и цинамалдехид, които притежават свойства потискащи развитието на гъбични инфекции.

Масло от Риган

Лабораторно изследване съобщава че етеричното масло от риган и по-точно съдържащото се в него вещество наречено Карвакрол, потискат развитието на Candida albicans по-успешно отколкото стандартните противогъбични химически средства. Няма обаче някакви известни клинични изследвания които да потвърждават тези резултати.

Лечение на Вагинит

Носете само памучно бельо

Консумират по 200-250 грама кисело мляко съдържащо живи бактерии дневно

Използвайте вагинални промивки с разтвор от кисело мляко което съдържа живи бактерии Lactobacillus не по-дълго от 1-2 седмици

Приема орално 1-3 капсули Acidophilus или ¼ чаена лъжичка от Acidophilus на прах, 3 пъти дневно докато използвайте вагиналните промивки с кисело мляко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново