Рак на Гърдата

  • Рак на Гърдата

Ракът на гърдата е злокачествено заболяване при жените и се характеризира с неконтролируемо делене на клетки, които създават тумори. Обикновено процеса се разпространява и достига и други органи (метастази).

Както многократно сме уточнявали информацията, която се предлага тук има за цел само да дава представа за наличните данни, епидемиологични и лабораторни и клинични изследвания за ефикасността или липсата на такава, за различни средства, които се използват в лечението на съответното заболяване.

Информацията представена тук в никакъв случай не е лечебен план. При всички случай тази информация трябва поне да се обсъди с лекуващият ви лекар. Подчертаваме това още веднъж защото особено при злокачествените заболявания се спекулира често с надеждите и отчаянието на хората.

Рак на Гърдата Лечение

Рискови Фактори за Рак на Гърдата

Като установени рискови фактори се смятат:

Ранно начало на менструационния цикъл
Пълен цикъл на бременност (9 месеца) преди навършване на 20 години
Наднормено тегло (увеличава риска от рак на гърдата след менопауза)
Използване на хормонална терапия (при прекратяване на терапията се смята че риска изчезва)
По-късен последен менструационен цикъл (след 50 годишна възраст)
Като вторичен рисков фактор се считат използването на орални противозачатъчни средства (в продължение на повече от 5 години). Това увеличава риска за рак на гърдата при млади жени, но не и при жени, при които менопаузата вече е настъпила.

Момичетата които спортуват редовно развиват по-рядко рак на гърдата по-късно като възрастни. Предполага се, че това е резултат от намаляване броя на менструационните цикли като по този начин се намалява действието на естрогена, който е фактор в епидемиологията на заболяването. Този ефект обаче е реален само при момичета които спортуват на нивото на професионален спортист, а не просто които се грижат за добрата си форма.

Няма явни данни че тютюнопушенето играе директна роля при рака на гърдата. Съществуват изследвания които правят подобна връзка, но съществуват също така и много изследвания които не откриват подобна зависимост.

Съществуват редица изследвания които демонстрират връзка между стреса и рака на гърдата. Такава зависимост се установява само при наистина сериозни инциденти като смърт или развод, а не стрес на работното място например. Едно от изследванията например съобщава, че два пъти повече от жените, които са претърпели операция от рак на гърдата и които са получили подкрепа от близки, роднини и приятели непосредствено в месеците след операцията, са преживяли 7-годишния контролен период, в сравнение с онези които след операцията са били оставени «да се оправят сами». Разбира оценката на стреса е трудна и всяко преживяване е индивидуално, така че трудно може да се твърди със сигурност нещо конкретно.

Наднорменото тегло е идентифициран риск при рака на гърдата, но само при заболяване, което се появява след менопаузата, обикновени след 50те години. Няма връзка между наднорменото тегло и жените при които не е настъпила менопауза. При много млади жени дори се забелязва намален риск от рак на гърдата при момичета с наднормено тегло.

Диета при Рак на Гърдата

Въпреки някой съмнения преобладава мнението че консумацията на алкохол, особено в ранна възраст повишава риска от развитие на рак на гърдата. Данните от изследванията сочат, че това по някакъв начин е свързано с алкохолно стимулиран дефицит на фолиева киселина, защото жените които консумират алкохол, но приемат фолиева киселина или витаминни комплекси съдържащи фолиева киселина, имат значително по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

Доматите съдържат вещество което се нарича ликопен. Това е силен антиоксидант. Той не се среща почти в никои други храни (поне в нашата кухня). Лабораторни изследвания показват, че това вещество спира развитието на раковите култури. Редица изследвания показват че ликопена намалява риска от рак. Това важи в по-голяма за рак на простатата, белия дроб и стомаха, но в известна степен се открива и при рака на гърдата.

Съществуват многобройни изследвания които показват че консумацията на риба намалява риска от развитие на рак, включително и от рак на гърдата. Смята се че главна заслуга за това е наличието на омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата.

Въпреки някой епизодични резултати, че кафето повишава риска от развитие на рак на гърдата, няма сериозни изследвания, които да показват подобна зависимост.

Консумацията на зехтин е друга храна, за която има достатъчно информация, че намалява риска от развитие на рак на гърдата. Дълго се считаше, че това е резултат на олеиновата киселина (главната мастна киселина в зехтина). Последните няколко години обаче става ясно, че не това вещество е отговорно за този ефект. Така или иначе зехтина е храна, която определено спомага за намаляване риска от рак на гърдата.

Съществуват почти еднакъв брой изследвания, които показват че консумацията на наситени мазнини (мазно месо, мас, масло и т.н.) повишава риска от развитие на рак и конкретно на рак на гърдата, колкото и че това не е така. Нашето мнение е по-скоро, че консумацията на тези мазнини няма отношение и не повишава риска от рак и конкретно рак на гърдата. Този проблем е по-скоро политически отколкото медицински. Този проблем е доста неприятен защото е един от случаите където обективността на медицинските изследвания откровено е съмнителна. Ако има някаква връзка между консумацията на мазнини и злокачествените заболявания тя трябва да се търси по-скоро във веществата които се използват за обработката на месото и местните продукти, отколкото самата консумация на месо или във вторични фактори които са характерни за групите хора консумиращи месо и мазнини и вегетарианци.

Остава обаче факта, че в страните където се консумира много месо и мляко рака на гърдата се среща по-често.

Тъй като в различните азиатски държави където рака на гърдата се среща по-рядко се консумира соя и соеви продукти, някой материали препоръчват консумирането на соя като средство за намаляване риска от развитие рак на гърдата. Няма обаче сериозни данни които да подкрепят такова твърдение.

Витамини | Минерали при Рак на Гърдата

Фолиева Киселина

Както бе споменато връзката между фолиева киселина и рака на гърдата се установява в изследванията на жени които консумират алкохол. Предполага се че този ефект на фолиевата киселина е резултат от намалението на увреждането на ДНК което алкохола може да предизвика. В изследване се установява, че приема на 600мкг фолиева киселина дневно, от храна и хранителни добавки, при жени които консумират по 50-70мл алкохол средно на ден, води до намаляване риска от рак на гърдата с 43%. Няма изследване проследяващо влиянието на фолиевата киселина при жени вече диагностицирани със заболяването.

Селений

Съществува ясна установена зависимост между нивото на селений в кръвта и риска от рак при мъжете. Високите нива на селений водят до намаление риска от рак на белия дроб, дебелите черва и простатата при мъжете. Тези резултати се потвърждават дори и в случаите на вече поставена диагноза – приема на селений води до значително по-благоприятна прогноза и развитие на заболяването. При рака на гърдата обаче такава зависимост не се наблюдава, така че не е обосновано включването на селения в лечението на рака на гърдата.

Витамин Е

Друго традиционно средство което се препоръчва при рак на гърдата е витамин Е. Повечето реални данни обаче не потвърждават тези нагласи. Съществува едно изследване което изучава връзката на селения и витамин Е, където е установена връзка между рака на гърдата и нивата на тези вещества, но всички останали изследвания не потвърждават подобна зависимост.

Витамин Д

В районите където има по-малко слънце нивата на рак на гърдата са по-високи. Тази зависимост се наблюдава навсякъде по света и е известна отдавна. Слънцето стимулира витамин Д в кожата, затова ходим през лятото на плаж. Тази «активирана» форма на витамин Д предизвиква “клетъчна диференциация» което може да се определи като процес противоположен на рака. Допълнително е известно че витамин Д притежава противоестрогенна активност. Съществуват редица лабораторни изследвания при които се демонстрира многократно потискащата растежа на раковите клетки роля на витамин Д.

При едно от клиничните изследвания се прилага локално витамин Д върху кожата на гърдата един път дневно в продължение на 6 седмици.При 3 от 14те пациентки участващи в изследването размера на тумора намалява драстично, а при четвърта пациентка намаление е умерено. Последващите изследвания показват че туморите които са били редуцирани значително са имали рецептори за активиран витамин Д, а останалите които не са реагирали на локалната апликация от витамин Д не са имали такива рецептори.

Мелатонин

Мелатонина е друго средство което се цитира от доста време като ефективно срещу рака на гърдата. В клинично изследване, мелатонин се прилага заедно със стандартното лечение с Тamoxifen. Отчетени са значителни намаления на IGF-1, вещество което се счита за маркер по който се оценява агресивността на злокачественото заболяване. От 14те пациентки, при 4 е потвърдено и реално намаление на тумора до 8 месеца след края на лечението (тогава приключват данните на изследването). Повечето изследвания прилагат мелатонин в дозировка 20мг дневно, като цялото количество се приема вечер преди лягане. Такива големи количества мелатонин трябва да се приемат само под контрола на лекуващия ви лекар.

Коензим Q10

Ефективността на коензим Q10 официално остава недоказана, но редица изследвания съобщават за много насърчителни резултати. Във френско изследване се стига до извода че колкото по-ниски са нивата на коензим Q10 в кръвта, толкова са по-лоши прогнозите за изхода от заболяването. Подобни изследвания и резултати са проведени в Дания. В САЩ, изследват 32 пациентки с рак на гърдата, при които заболяването или е в напреднал стадий или се появява отново след първоначално лечение и ремисия. Година и половина след лечението с коензим Q10, всички пациенти са живи, само при една пациентка заболяването прогресира. Една от пациентките с много напреднал стадий се е стабилизирала, а при други 2 случая с напреднал стадий състоянието им значително се е подобрило. 2 години по-късно се регистрират подобни резултати а при 2 от случаите с много напреднало първоначално заболяване е регистрирано драматично подобрение на заболяването.

Първоначално е използвана дозировка от 90мг коензим Q10 дневно. По-късно дозировката е коригирана до 390мг дневно. В първоначалния период лечението с коензим Q10 се комбинира с редица други витамини и хранителни добавки, но по-късно лечението е продължило само с коензим Q10. Това изследване макар и продължително е правено без контролна група поради което резултатите му не се считат за достатъчни за да се смята за положителен ефекта от лечението с коензим Q10. Така или иначе резултатите са много обещаващи.

Билки при Рак на Гърдата

Coriolus versicolor

Coriolus versicolor е китайска гъба която се използва традиционно в лечението на рака на гърдата. В Япония се правят редица клинични изследвания с тази гъба, като се използва екстракт от гъбата известен като Polysaccharide Krestin (PSK). Едно от изследванията изучава ефекта от комбинацията на PSK с химиотерапия. Резултатите показват по-добри показатели на тази комбинация отколкото само химиотерапията. Друго подобно клинично изследване съобщава за 81% преживяемост след 5 години при комбинацията PSK и химиотерапия сравнено с 65% при химиотерапията.

Женшен

Едва ли е изненада използването на женшен при лечението на злокачествени заболявания. Няколко клинични изследвания са правени в Русия със Сибирски женшен при дозировки от 1-2мл течен екстракт 3 пъти дневно в продължение. Няма точни данни за ефективността на самостоятелно лечение с женшен, но се съобщава за значителни намаление на страничните ефекти от съпътстващата химиотерапия, радиолечение и операции.

Бял Имел

Белия имел е билка която се изследва сериозно през последните 1-на години във връзка с рака на гърдата. Изследване с двойна контролна група съобщава за подобрено качество на живот от приложението на подкожни инжекции с екстракт от бял имел, при пациентки които са лекувани с химиотерапия. Не е изследван ефекта от орално приложение на белия имел при рак на гърдата. Инжекции се предлагат под формата на препарат наречен Iscador.

Зелен Чай

Някой изследвания проведени в Япония установяват че зеления чай увеличава преживяемостта и намалява процеса на метастазиране при ранен стадий на рак на гърдата. Такъв ефект не се наблюдава при напреднал стадий на заболяването. Дозировката която се използва в изследванията е над 5 чаши зелен чай дневно.

Рак на Гърдата Лечение

Фолиева киселина 600мкг дневно

Коензим Q10 90мг дневно

Пийте поне 5 чаши зелен чай дневно

Витамин D, 5000 IU дневно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново