Артрит (Остеоартрит)

  • Артрит (Остеоартрит)

Остеоартрита е хронично заболяване на ставите, особено на тези които понасят натоварванията в резултат от действието на гравитацията. Остеоартрит се развива когато се развива дегенеративен процес над ставните покрития. Остеоартита е свързан главно с процеса на стареене и е присъщ както за хора така и за животни които имат костен скелет. На практика причината за развитието на остеоартрит е неизвестна.

Остеоартита се развива постепенно, като в началото няма особени оплаквания. Появява се болка в колената, тазобедрените стави, пръстите и гръбначния стълб. Болката обикновено се усилва при физически усилия и отслабва при покой. Появява се сутрешна скованост, която ограничава активността и подвижността. С напредване на заболяването движенията в ставите се ограничават.

Диета при Атрит

Веществото соланин, което се намира в доматите, картофите и патладжаните, нормално се метаболизира в червата до други безвредни вещества. Една от теориите е, че при някой хора соланина не се метаболизира и неговата акумулация с времето предизвиква промените в ставите. Теорията никога не е проверявана клинично. Няколко анкетни изследвания твърдят че близо 1/3 от хората които изключват от диетата си тези растения съобщават за «значително подобрение» а 44% за «подобрение». Счита се че ефекта от подобна диета се проявява едва след 6-ия месец.

Витамини │ Хранителни Добавки при Атрит

Глюкозамин сулфат

Глюкозамин сулфат е вещество което се намира в мидените черупки и е основното вещество необходимо за синтезата и поддръжката на ставния хрущял. Съществуват много изследвания и лабораторни и клинични с двойни контролни групи които потвърждават ефективността на лечението с глюкозамин сулфат, включително и рентгенови промени. Най-удачната дозировка е 1500мг веднъж дневно. Лечението с глюкозамин сулфат не води до излекуване, а е тип заместително лечение – приема се постоянно. Ефекта от лечението обикновено се проявява след 1-2 месеца от началото на приема.

Хондроитин Сулфат

Хондроитин сулфат е друго естествено вещество което е основен компонент от ставния хрущял. Веществото е подобно по структура на глюкозамин сулафта. Нивата на хондроитин сулфат в хрущяла са обикновено ниски при пациентите с остеоартрит. Продължително време се смята че хондроитин сулфата не се резорбира в червата поради което се е прилагал само чрез инжекции. През последното десетилетие се установява че това не е точно така, но въпреки това все пак е по-добре хондроитин сулафат да се разтваря предварително във вода преди прием. Съществуват редица клинични изследвания демонстриращи ефективността на хондроитин сулафат при лечението на остеоартрит, включително рентгенови промени. Повечето автори съобщават за дозировки от 400мг, 2-3 пъти дневно. Ефекта от лечението обикновено се появява след 3-4 месеца.

С-аденозил метионин

С-аденозил метионин е вещество което нормално се образува в черния дроб. Това вещество притежава противовъзпалително действие, намалява болката в ставите и стимулира заздравяването на ставния хрущял. Не е ясен механизма по който се постига това действие. Съществува много голямо изследване с над 20,000 човека но без втора контролна група (плацебо) където ефективността на С-аденозил метионина се оценява като «значителна» в над 70% от случаите. Клиничните изследванията с двойни контролни групи потвърждават факта че веществото намалява болката, сутрешната скованост и подуванията на ставите. С-аденозил метионин има подобна ефективност подобна на тази на ибупрофена и напроксена. Използват се дозировки от 1,200мг дневно.

Новозеландската мида

Друго средство което се ползва с популярност е новозеландската мида (Perna canaliculus). Изследване с двойна контролна група потвърждава че при 45% от пациентите оплакванията намаляват значително. Дозировките които се цитират са 2,100мг екстракт дневно в продължение на 6 месеца. Австралийската ревматоидна асоциация съобщава обаче за някой странични ефекти като стомашни разстройства, кожни обриви и др.

Лечение Артрит (Остеоартрит)

Глюкозамин сулфат 1,500мг веднъж дневно

Хондроитин сулафат 400мг, 2-3 пъти дневно

С-аденозил метионин 1,200мг дневно

Крема с капсицин 4 пъти дневно в продължение на 4 седмици, след това се продължава с 2 апликации дневно

Восък от Boswellia 400-800мг екстракт под формата на капсули или таблетки, 3-4 пъти дневно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново