Депресия

  • Депресия

Депресията е състояние при което човек има усещане че е нещастен, потиснат и не вижда надежди и начини за промяна. Депресията може да се появи като реакция на стрес, да е следствие от хормонален дисбаланс или биохимични нарушения. Най-често причината остава неидентифицирана което и прави адекватното лечение на депресията трудно.

Леката депресия се преживява от голяма част от хората и нормално не изисква помощ или лечение. Когато периодите на депресиятаa зачестяват или атаките стават все по-тежки е необходимо да се търси съвета на лекар.

Когато депресията не е следствие от някакво събитие или случка се приема че тя е ендогенна. Често ендогенната депресия се повлиява успешно от промени в начина на живот, хранителни добавки и билки. Депресията се характеризира с потиснатост, постоянно намален интерес към повечето дейности, загуба на тегло без да се спазват някакъв ограничителен хранителен режим, нарушения на съня или постоянна сънливост, раздразнителност, постоянна чувство на умора, усещане за безнадеждност и безполезност и чувство за вина, нарушения в способността за концентрация и намалено внимание и нерешителност, натрапващи се мисли за самоубийство.

Диета при Депресия

Ограниченията в консумацията на захар и кафе при хора с депресия подобрява настроението в няколко изследвания. Не е ясно до каква степен това е резултат на кафето или захарта. Психиатричните пациенти които пият много кафе са по-често депресирани от останалите пациенти. Не е ясно също така дали консумацията на кафе/захар стимулира депресията или просто хората с депресия се опитват да си „повдигнат” настроението/активността като консумират повече кафе. В потвърждение на втората теза е и факта че хората които постоянно консумират кафе имат 58-66% намален риск от извършване на самоубийства, в сравнение с групите хора които не пият кафе редовно. Така или иначе макар и парадоксално се счита, че консумацията на кафе/захар (над 3-5 чаши дневно) е свързано едновременно с подобрение на настроението и с депресия. Обикновено при хората които страдат от депресия се препоръчва да спрат консумацията на кафе за 1 седмица и да наблюдават как им се отразява тази промяна.

Съществуват данни че при част от хората с депресия съществуват нарушения в глюкозния толеранс и има частична нечувствителност към инсулина. Това би трябвало лесно да се провери от лекуващия ви лекар. Количеството и качеството на приеманите мазнини могат да влияят депресията. Противно на насажданите представи и стереотипи от типа „0% мазнини”, тези вещества са толкова критични за здравето колкото и витамините. Липсата или намалението на относителното процентно съдържание на омега-3 мастните киселини (главно в рибата) в диетата се свързва според редица изследвания с увеличение на депресивните състояния. Обратно хората които приемат големи количества омега-3 мастни киселини по-рядко развиват депресии.

Физическата активност произвежда естествени ендорфини. Тези вещества са естествени „наркотици”. Дори и 3 часа седмично, редовните физически занимания подобряват настроението. Според едно изследване ефекта от редовната физическа активност при хора над 50 има ефект подобен на този който се постига с предписани от лекар антидепресанти.

Витамини │ Хранителни Добавки при Депресия

Дефинирането на понятието депресия е относително и трудно. Лечението на депресията с антидепресанти е отчайващо. Първичния плацебо ефект на повечето антидепресанти е около 75-80%. Вторичния плацебо ефект е още около 8-12%, така че сумарния плацебо ефект надхвърля 90%. Редица факти демонстрират, че почти всички начини за лечение на депресия са с висок плацебо ефект – и билки, и антидепресанти и акупунктура. Разликата е, че антидепресантите са индустрия която се изчислява на десетки милиарди. Повече информация може да прочетете тук.

Желязо

Липсата на желязо в кръвта може да повлияе настроението и стимулира развитието на депресия. Евентуалния дефицит ще се диагностицира и коригира лесно от лекуващия ви лекар.

Витамин В12

Според няколко изследвания дефицита на витамин В12 увеличава два пъти риска от развитието на депресия. Такава може да се развие дори и тогава когато отсъства витамин В12 дефицитна анемия. Обиновено това състояние се коригира от първоначална инжекция с витамин В12, последвано от прием на около 1мг витамин В12 дневно.

Фолиева Киселина

Голяма част от хората страдащи от депресия имат дефицит на фолиева киселина. Фолиевата киселина е важна част от лечебния режим на маниакално-депресивния синдром. Алкохолиците страдащи от депресия също така реагират положително на приема на фолиева киселина.

Витамин В6

Противозачатъчните средства могат да доведат до дефицит на витамин В6. Според клинично изследване с двойна контролна група установява точно тази зависимост при жени. Приема на 20мг витамин В6, 2 пъти дневно обикновено компенсира дефицита и асоциирания с него риск от развитие на депресия.

Селений

Селения е друг елемент, чиито дефицит може да доведе до промени в редица психични функции. В предварително изследване съблюдаването на диета богата на селений (226мкг селений дневно) се свързва с подобрено настроение, намаление на депресивните инциденти и подобрена концентрация, в сравнение с групата която е приемала диета бедна на селений (62мкг селений дневно). В друго клинично изследване при хора страдащи от депресия се регистрира подобрение след приема на 100мкг селений дневно.

Витамин Д

Хората с депресия имат значително по-ниски нива на витамин Д в сравнение с здравите хора. В клинично изследване, здрави хора приемат 400-800 IU витамин D3 дневно в продължение на 5 дни, през зимата. В резултат на този прием групата приемаща витамин D3 регистрира значително по-добро настроение, в сравнение с контролната група. В друго клинично изследване със здрави хора се наблюдава значително подобрение на настроението при приема на 600 IU витамин Д дневно и 1000мг калций, два пъти дневно, в продължение на 4 седмици. Благоприятния ефект продължава поне 1 седмица след преустановяването на лечението.

Омега-3 Мастни Киселини

Както бе споменато омега-3 мастните киселини са необходими за нормалната функция на нервната система. Повечето от хората страдащи от депресия имат ниски нива на DHA (вид мастна киселина). Дефицита на друга подобна мастна киселина (ЕРA) се асоциира с тежестта на депресията. Съществуват няколко изследвания според които, приема на тези мастни киселини оказва благоприятно действие върху депресията и при възрастни и при деца. Рибеното масло обаче няма подобен положителен ефект според тези данни.

Л-фенилаланин

Л-фенилаланин е друга аминокиселина която има отношение към настроението. Използването на DLPA (смес от няколко подобни аминокиселини) намалява депресията при 31 от 40 пациенти. Препоръчват се най-различни дозировки – от 3-4 грама фенилаланин дневно, до 150-200мг DLPA дневно. При последния случай ефекта от приема на DLPA е съпоставим с резултати които се постигат при лечението с антидепресанти.

Л-карнитин

Според няколко клинични изследвания приема на ацетил Л-карнитин е друго средство което е ефективно при лечението на депресията. Според едно от изследванията приема на 500мг от ацетил Л-карнитин, 3 пъти дневно намалява значително симптомите на депресията при възрастни пациенти. DHEA е естествено произвеждащ се стероиден хормон който се синтезира от надбъбречната жлеза и мозъка и хората с депресия обикновено имат много ниски нива на DHEA в кръвта. Въпреки че все още текат редица дебати има редица данни, че приема на 50-90мг DHEA дневно в продължение на 2-6 месеца води до забележителни резултати – 50% намаление на депресията при няколко от изследванията. Приема на DHEA обаче е съпроводено от странични ефекти, главно засягащи сърдечносъдовата система, така че не опитвайте да се самолекувате, особено с DHEA.

Мелатонин

При част от хората страдащи от депресия, един от водещите симптоми е нарушения в съня. При такива случаи мелатонина е вещество което показва добри резултати. Според някои изследвания приема на 5-10мг мелатонин дневно подобрява качеството на съня. Съществуват съобщения че мелатонина може да стимулира депресия, така че е необходимо този подход да се консултира с лекар.

Билки при Депресия

Жълт Катарион

Жълтия кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-успешно използваните билки при лечението на депресия. Билката се предписва като част от протокола за лечение на депресия в Германия. Жълтия кантарион подобрява настроението и способността да се извършват ежедневните задължения, намалява усещането за безнадеждност, тъга, повлиява постоянната умора и подобрява съня.

Редица изследвания сравняват ефекта от екстракта от жълт кантарион с различни антидепресанти (Tofranil, Elavil, Prozac и Ludiomil). Сравнителното изследване с Prozac (20мг дневно) и екстракт от жълт кантарион (400мг, 2 пъти дневно) при пациенти с депресия на възраст 60-80 години показва подобни резултати, без разбира се жълтия кантарион да предизвиква страничните ефекти типични за антидепресантите. Друго изследване съобщава за подобна ефективност постигана с 250мг екстракт от жълт кантарион, 2 пъти дневно.

Друго клинично изследване сравнява резултатите от лечение на тежки депресии с високи дози екстракт от жълт кантарион (1800мг дневно) и високи дози Imipramine (150 мг дневно). Подобрението в двете групи е еднакво, разбира се без страничните ефекти от Имипрамина.

Съществуват 2 широко използвани изследвания на които редовно се позовават различни медицински лица. Според двете изследвания екстракта от жълт кантарион не повлияват депресията. Това са реалните резултати според едното от изследванията – екстракта от жълт кантарион има подобна ефективност както и контролната (плацебо) група. Същата ефективност обаче има и антидепресанта който се използва за сравнение – Sertraline.

Шафран

Според клинично изследване с двойни контролни групи екстракта от шафран (Crocus sativus) приеман по 15 мг дневно, в продължение на 2 месеца е толкова ефективен колкото и 20 мг дневно от антидепресанта Fluoxetine.

Лечение Депресия

Проверете с помощта на вашия лекуващ лекар дали не страдате от дефицит на желязо, витамин В12, фолиева киселина, витамин В6, селений или витамин D

150-200мг DLPA дневно

Ацетил Л-карнитин, 500мг, 3 пъти дневно

50-90мг DHEA дневно в продължение на 2-6 месеца, под контрол на вашия лекуващ лекар

Жълт кантарион, 400мг, 2 пъти дневно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново