Стрес

  • Стрес

Представата за влиянието на стреса върху здравето обикновено се възприема като причинно-следствена връзка при “интензивни” стресови преживявания. За разлика от тази представа обаче, биологията и физиологията възприемат стреса като най-общата реакция на организма на адаптация спрямо промени в околната среда.

В този смисъл стреса и стресовата реакция няма задължително негативни последствия. Дискусията по-долу обаче ще се концентрира върху негативните последствия на стреса върху здравето.

Симптомите асоциирани със стреса включват напрежение, умора, нарушения на съня, стомашни оплаквания, сърцебиене и раздразнение. Заболяванията най-често свързани със стреса са астма, безплодие при мъже, фибромиалгия, главоболия, алкохолизъм, високо кръвно, заболявания на имунната система, язви на стомаха и дванадесетопръстника и други.

Стрес Лечение

Представата за влиянието на стреса върху здравето обикновено се възприема като причинно-следствена връзка при “интензивни” стресови преживявания. За разлика от тази представа обаче, биологията и физиологията възприемат стреса като най-общата реакция на организма на адаптация спрямо промени в околната среда.

В този смисъл стреса и стресовата реакция няма задължително негативни последствия. Дискусията по-долу обаче ще се концентрира върху негативните последствия на стреса върху здравето.

Симптомите асоциирани със стреса включват напрежение, умора, нарушения на съня, стомашни оплаквания, сърцебиене и раздразнение. Заболяванията най-често свързани със стреса са астма, безплодие при мъже, фибромиалгия, главоболия, алкохолизъм, високо кръвно, заболявания на имунната система, язви на стомаха и дванадесетопръстника и други.

Диета при Стрес

Лененото семе е богато на алфа-линоленична киселина (вид мастна киселина), и съществуват хипотези че тази мастна киселини повлиява хормоналния баланс. Според клинично изследване приема на 30 грама прясно смляно ленено семе дневно при жени след менопауза намалява значително ефекта от повишеното кръвно налягане върху психичното състояние на пациентките, както и влиянието върху психиката която оказват промените във фибриногена, кръвно вещество което се свързва с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Витамини | Хранителни Добавки при Стрес

Тирозин

Тирозина е аминокиселина която се използва от организма за образуването някой хормони на надбъбречната жлеза както и някой невротрансмитари. Лабораторните проучвания показват че при стрес концентрацията на тези вещества в мозъка намаляват. Клинични изследвания провеждани при войници показват че приема на 10 гама тирозин дневно подобряват психическото състояние и концентрация на участниците. Друго клинично изследване демонстрира че приема на 150мг тирозин за килограм телесно тегло предотвратява психическия срив и подобрява концентрацията при хора които е лишават от сън. Подобен ефект се наблюдава и при изследвания където участниците се подлагат на силен шум, много ниски температури и други “стресови” състояния.

Витамин С

Лабораторни изследвания показват че приема на витамин С намалява концентрацията на хормоните свързани със стресовите реакции в кръвта. При редица професионални спортисти приема на около 1000-1500мг витамин С след състезание намалява концентрацията на “стресовите” хормони. Пациенти на които предстои операция и които приемат 2000мг витамин С дневно, в продължение на седмица преди и след операцията, по-бързо възстановяват нормалните нива на “стресовите” хормони в кръвта, в сравнение с контролните групи. При друго клинично изследване с двойна контролна група тийнейджъри приемат 3000мг витамин С дневно в продължение на 2 седмици, след които се установява че групата която приема витамин С демонстрира по-добри резултати на психологичните тестове и реагират по-адекватно на стрес тестовете в сравнение с контролната група.

Омега-3 мастните киселини

Според различни проучвания съществува връзка между стреса и омега-3 мастните киселини. Според едно от клиничните изследвания приема на 1.5-1.8 грама DHA дневно (вид омега-3 аминокиселина) в продължение на 3 месеца предотвратява стресовите реакции и агресивност типични по време и след стресова ситуация каквато представлява изпита. Друго такова подобно изследване извършено сред студенти по медицина потвърждава и съобщава за подобни резултати използвайки 1.5 грама DHA дневно.

Витамини В

Съществуват няколко проучвания които изследват ефекта на група витамини и хранителни добавки върху стреса. В тази група се включват витамин B1 (15мг), витамин B2 (15мг), витамин B3 (50мг), витамин B6 (10мг), витамин B12 (10мкг), витамин C (500мг), пантотенова киселина (23мг), фолиева киселина (400мкг), биотин (150мкг), калций (100мг), магнезий (100мг) и цинк (10мг). Наблюдава се подобрение в реакцията към постоянен стрес – подобрява се концентрацията, настроението и се намалява чувството за умора. Друго подобно, обширно клинично изследване с двойни контролни групи съобщава за значително намаление нивата на стрес или по-точно възприятието за стрес, след приема на тази комбинация в продължение на 1 месец. Друго подобно изследване регистрира подобни резултати и при група от хора които са подлагани на стресови ситуации в продължение на месец.

Клинично изследване с двойни контролни групи не открива никакъв ефект от приема в продължение на 1 година на мултивитамини от типа едно на ден върху стреса при група здрави хора. Този комплекс е включвал витамин В2, калций и магнезий.

Lactobacillus acidophilus

Въпреки че рядко се обсъжда темата, но стреса има силно негативен ефект върху баланса на чревната флора. Съществува предварително изследване, според което, приема в продължение на 6 месеца на пробиотичен комплекс включващ бактериите Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, and Bifidobacterium longum ефективно е подобрило резултатите от стрес въпросника, чрез който се оценява реакцията на стрес. Изследването обаче не е включвало контролна (плацебо) група.

Билки при Стрес

Билките които се дискутират по-долу са част от група билки известни като адаптогени. Това са противоречива група вещества, за които се твърди че подобряват способността на организма да реагира адекватно на промените на околната среда. Това е резултат от разбирането че стреса не е “негативно” явление, което трябва да се потиска, защото стресовата реакция е съставна част на критериите за живот. По-скоро чрез тези билки се търси подобрение на адекватността в реакциите.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea е растение което расте в северните страни и по места с надморска височина над 2800 метра. Според повечето от клиничните изследвания приема на екстракт от Rhodiola rosea в дозировки между 150-500мг дневно подобрява усещането за психичен комфорт, подобрява резултатите от различните изпити и тестове и намалява психичната умора.

Женшен

Класическият адаптоген е женшена. В югоизточна Азия се използва от хилядолетия срещу почти всички заболявания. Съществуват многобройни изследвания според които женшена подобрява усещането за психичен комфорт сред възрастни хора със нарушения на паметта, сред медицински сестри работещи нощни смени и диабетици. Според клинично изследване с двойна контролна група, приема на комплекс от мултивитамини, сред които има 40мг женшен (стандартизиран до 4% женшеноиди) в продължение на 3 месеца, води до подобрение усещането за психичен комфорт, който се оценява със специален въпросник. Според друго клинично изследване обаче приема на 200-400мг стандартизиран екстракт от женшен (което отговаря на 1000-2000мг изсушен корен от женшен) в продължение на 2 месеца, не регистрира някакво съществено подобрение в психологичните фактори на изследваната група хора подложени на стрес.

Подобни противоречиви резултати в контрола на стресовите реакции се съобщават и при използването на Сибирския женшен (Eleutherococcus senticosus) в дозировки от 60 капки екстракт дневно равносилни на 4 грама сух корен.

Въпреки че е трудно да се оцени в проценти и числа различните медитативни техники са средство което обективно подобрява адекватността при стресовите реакции. Различните техники за релаксация, тай-чи, йога и медитациите спомагат за справянето със стреса.

Лечение Стресс

Спрете цигарите!

150мг тирозин за килограм телесно тегло разделен в 2 приема. Втория доза се приема 1-1.5часа след първата. Тирозина има смисъл да се приема преди стрес, а не постоянно

1-2 грама витамин С дневно

150-500мг екстракт от Rhodiola rosea

1.5 грама омега-3 мастните киселини дневно

Изберете техника за релаксация, която ви допада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново