Стерилитет при Мъжа

  • Стерилитет при Мъжа

Стерилитета при мъжете се отнася до намаление броя, подвижността или качеството на сперматозоидите. Причините които водят до тези аномалии са различни и първо трябва да се идентифицира причината за появата на проблема преди да се пристъпи към лечение.

Стерилитета при мъжете все още се смята за рядко явление, но данните отдавна показват, че то се среща в около 40% от двойките, които страдат от безплодие. Това няколкократно нарастване на мъжкия стерилитет през последните 30-40 години е резултат от много фактори повечето от които екологични.

Алкохола се счита за доказан рисков фактор водещ до проблеми в сперматогенезата. Интересно изследване от Дания съобщава че групата от мъже занимаващи се с органично земеделие и които консумират само органични зеленчуци имат средно 2 пъти по-висок брой сперматозоиди отколкото контролна група от мъже които консумират храна купена от супермаркета. Това макар и единично изследване води към идеята че е вероятно пестицидите и химикалите с които се обработват растенията да са друг фактор повишаващ риска от мъжки стерилитет.

Нормалната температура за сперматогенеза е малко по-ниска от тази на тялото, поради което и тестисите реално са отделени от тялото в своеобразна торбичка, която гарантира по-ниска температура. Поради тази причина трябва да се избягват ситуациите, които водят до повишаване на температурата около тестисите. Такъв масово разпространен фактор са използваните тесни мъжки слипове или честите горещи вани и спа процедури.

Тютюнопушенето, приема на марихуана, кокаин, както и контакт с формалдехид е документирано че водят до промени в морфологията на сперматозоидите.

Първата стъпка към успешно зачатие е контрол върху честотата на сексуалния акт. Това включва задължителна сексуална активност по време овулацията на партньорката (обикновено втората седмица след менструация), ограничение честотата на сексуална активност до не по-често от веднъж на всеки 3 дни (с изключение периода на овулация на партньорката).

Витамини │ Хранителни Добавки при Стерилитет

Омега-3 Мастни Киселини

Наскорошно изследване проведено в университета в Илиноис и публикувано в списанието Journal of Lipid Research дава ново направление в лечението на мъжкия стерилитет. Учените от университета в Илиноис са изследвали една от съставните части на омега-3 мастните киселини, когато установяват случайно че това вещество, (DHA), повишава броя на спермотозидите и повлиява броя на сперматозоиди с абнормална форма.

За целта на техните изследвания те използват мишки при които липсва генът който е отговорен за ензимът който произвежда (DHA). В резултат на това мишките са на практика стерилни. Когато учените внасят (DHA) чрез храната на мишките се установява драматична промяна – след известно време броя на сперматозоидите на мишките се възстановява, броя на тези с анормална форма се свежда до физиологични норми и репродуктивна им способност се възстановява напълно.

Въпреки че е още рано да се правят големи обобщения и гръмки обещания, първо се доказва връзка между омега-3 мастните киселини или поне тази им съставна част (DHA) и сперматогенезата. Този факт също така се доабавя към другите вече установени процеси върху които омега-3 мастните киселини действат – депресия, възрастови изменения в зрението и рак на простатата. Нормалната дозировка омега-3 мастни киселини под формата на рибено масло е 2 грама дневно. В лечението на мъжкия стерилитет е реалистичен приема на 4-5 грама дневно след хранене. Ако това количество предизвква стмашни разстроства дозировката трябва да се коригира до 2 грама дневно.

Л-карнитин

Л-карнитин е вещество което нормално се синезира в организма и е критично за физиологията на сперматозоидите. Съществуват редица изследвания при които се възстановява нормалното количество сперматозоиди, след прием на 3-4 грама Л-карнитин, в продължениена 4 месеца.

Витамин С

Витамин С защитава сперматозоидите от оксидационни увреждания. Изследвани демонстрират пододбрение в морфолигията н подвизността на сперматозоидите при пушачи. Витамин С също така намалява аглутинацията (слепването) на сперматозоидите според няколко клинични изследвания. Обикновено се цитират дозировки от около 1000мг дневно. Трябва да се има предвид обаче, че съществуват и няколко изследвания, които не откриват някакъв резултат от приема на витамин С.

Цинк

Дефицита на цинк е съществен фактор в мъжкия стерилитет. Повечето мъже които страдат от безплодие имат ниски нива на цинк в сперматозоидите. От друга страна много високите нива на цинк в сперматозоидите също се среща често при мъже със сперматозоиди с намалена подвижност. Съществиват няколко изследвания, които демонстрират, че приема на цинк повишава броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. В изследване с двойна контролна група например, 100 мъже със сперматозоиди с намелна подвижност са приемали 57мг цинк, 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца. След този период са регистрирани значителни подобрения в броя, подвижността и качеството на сперматозоидите. Не е ясна точната дозировка. Обикновено се препоръчва прием на 30мг, 2 пъти дневно. Не трябва да се забравя че дългосрочния прием на цинк изисква и приемане на 1-2мг мед (елемента мед, не челния мед) дневно за да се предотврати меден дефицит.

Аргинин

Аргинина е аминокиселина която е необходима в нормалната сперматогенеза. Няколко изследвания показват че приема на Л-аргинин увеличава броя на сперматозоидите и подобрява качеството им (морфология и подвижност). В случаите обаче когато броя на сперматозоидите е под 10 милиона/мл приема на Л-аргинин няма съществен ефект. Когато броя на сперматозоидите е над 10 милиона/мл се препоръчва прием на 2-4 грама Л-аргинин дневно в продължение на 3 месеца.

Селений

В изследване с двойна контролна група се съобщава за пододбрения в подвижността на сперматозоидите след прием на 100мкг селений дневно. Приема на селений обаче не е повлиял броя на сперматозоидите в това изследване.

Витамин В12

Витамин В12 е друг критичен фактор в процеса на сперматогенеза. Съществуват няколко изследвания които потвърждават тези наблюдения. В едно от тези изследвания приема на 1,500мкг дневно витамин В12 (метилкобаламин) в продължение на 2-12 месеца води до увеличение броя на сперматозоидите в 60% от случаите. Обикновено по-бързи резултати се получават с инжекции витамин В12. Това трябва да се обсъди с лекуващия ви лекар.

Коензим Q10

Коензим Q10 е вещество което е свързано с енергийния обмен и не е известно да е свързано директно с сперматогенезата, но има няколко изследвания които съобщават за увеличение броя на сперматозоидите и тяхната подвижност след прием на 10мг коензим Q10 в продължение на 2 седмици.

Билки при Стерилитет

Женшен

Женшен както може да се предполага поне в Азия се препоръчва масово при лечението на мъжки стерилитет. Клинично изследване съобщава че приема на 4 грама женшен дневно в продължение на 3 месеца води до значително подобрение в броя и подвижността на сперматозоидите.

Акупунктура

Съществуват няколко съобщения за позитивни резултати в лечението на мъжкия стерилитет с акупунктура. Няма достатъчно клинични данни за ефективността на стерилитет а, но е възможност която трябва да се използва.

Лечение Стерилитет

Спрете или поне силно ограничете консумацията на алкохол

Спрете цигарите и всякакви наркотици

Носете само свободни широки гащета тип “боксери”

Л-карнитин 3-4 грама дневно, в продължениена 4 месеца

Омега-3 мастни киселини 4-5 грама дневно след хранене

Цинк 30мг, 2 пъти дневно (да се комбинира с 1-2мг мед дневно – минерала мед, а не пчелен мед)

Женшен 1-2 грама дневно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Опитайте отново